De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-007 Rechtszaak legt bom onder groene stroomsubsidies

Rechtszaak legt bom onder groene stroomsubsidies

Woensdag 9 januari 2013

Volgens een Deens onderzoek is de windindustrie  de meest corrupte en corrumperende industrie ter wereld. Feit is dat veel energiebedrijven zich erg druk maken om de rijkelijk gevulde subsidiepotten die met ruime maandelijkse bijdragen van de particuliere energieverbruikers gevuld worden. Onderstaand geval toont aan dat het ook in dit geval om subsidies draait. Er komt zelfs een rechtszaak aan die wellicht averechts gaat werken, namelijk dat de landen ophouden met het betalen van miljarden subsidies aan een industrie die weinig of helemaal niets bijdraagt aan een beter klimaat en de Europese burgers tientallen miljarden Euro’s per jaar kost.

Europese energiebedrijven financieren een Scandinavische rechtszaak die het Europese subsidiesysteem voor groene stroom ondermijnt. Ook de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco zijn indirect betrokken bij de zaak.

Een Finse groene stroomproducent wordt door een bundeling van Europese energiemaatschappijen ingezet als wapen om de Europese subsidiemarkt open te breken.  Het Finse Allwinds produceert windenergie vanaf Finse bodem en levert die aan Zweden. Door Zweedse subsidies op te eisen, doet de Finse energieproducent beroep op groene stroomsubsidies uit een ander land. Zweden weigert dit omdat groene subsidie volgens Europese regels alleen wordt verstrekt als het ook in eigen land wordt geproduceerd. Allwinds is daarom naar de rechter gestapt.

De juridische strijd wordt gefinancierd door het in Arnhem gevestigde RECS-international, een samenwerkingsverband van Europese energiemaatschappijen, waartoe ook Nuon, Essent en Eneco behoren. De Zweedse rechter heeft de zaak inmiddels doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie in Straatsburg.

Versnippering van overheidssteun op groene stroom binnen Europa dwingt energieproducenten al jaren duurzame energie op te wekken op locaties die ongunstig zijn, waardoor de prijs van groene stroom onnodig hoog is. Zo subsidieert Duitsland wind- en zonne-energie fors waardoor investeringen in duurzame energie zijn geëxplodeerd. Terwijl de subsidiekraan in Spanje dichtgaat en producenten van zonne-energie in het zuiden failliet dreigen te gaan.

“Als de rechter ons gelijk geeft, en dat verwachten wij, dan zal er chaos ontstaan en is dat het einde van het huidige subsidiesysteem”, zegt een woordvoerder van RECS-international. Hij verwacht dat landen makkelijker hun milieudoelstellingen kunnen halen, als de Scandinavische rechtszaak wordt gewonnen: “Energiebedrijven gaan dan op zoek naar de meest zon- en windrijke en goedkope plekken en zullen dat verkopen aan landen die de doelstellingen moeten bereiken. We zijn dan in Europa beter uit omdat de kosten laag blijven”.

Het is onduidelijk wanneer het Europees hof uitspraak doet. Minister Kamp van Economische zaken wil geen reactie geven, zolang de zaak onder de rechter is.