De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-012 Shell: Schaliegas is de toekomst

Shell: Schaliegas is de toekomst

Maandag 14 januari 2013

Volgens Shell CEO Benschop is schaliegas de toekomst. Benschop zegt: “We mogen best wat nieuwsgieriger zijn. Nederland is eigenlijk wel een gasland. Dan hebben we potentieel een nieuwe bron van gas en dan zouden we daar niet eens naar exploreren. Je moet toch eerst weten wat er in de grond zit zit. Ik denk dat de risico’s  met de juiste regelgeving enorm beheersbaar zijn. Die risico’s mag je op hoog niveau vaststellen, zodat de risico’s geminimaliseerd worden. Daar pleiten wij ook voor als bedrijf. En je kunt dat op een heel verantwoorde manier doen.”

In een interview met BNR legt Shell-topman Benschop uit dat er in de wereld twee ontwikkelingen zijn die zorgen voor een grotere energievraag en een hoger energieverbruik. Ten eerste gaan we van zeven miljard naar negen miljard inwoners en ten tweede is er steeds minder echte armoede. Er zijn dus steeds meer mensen die op grote schaal energie gebruiken. Waar moet al die energie in de toekomst vandaan komen en hoe zorgen we dat we het klimaatprobleem blijven beheersen?

Benschop zegt: “Er is heel veel nieuwe energie beschikbaar. In gas hebben we dat gezien met de ontwikkeling van het schaliegas. Er is absoluut een revolutie gaande in Amerika, begonnen op gasgebied. Er is nu zoveel meer gas beschikbaar dat de prijs omlaag gaat. Dat betekent dat het gas voor de industrie ook weer een goedkopere grondstof wordt”.

Als in China de arbeidskosten omhoog gaan en in Amerika de arbeidskosten omlaag, wordt het voor Europa steeds lastiger. Benschop: “Dan concurreren we niet alleen met de arbeidskosten in China en met energiekosten in het Midden-Oosten, maar ook met arbeidskosten en energiekosten in Amerika.” De concurrentiepositie van Europa loopt wederom achteruit. Benschop: “We moeten heel goed nadenken over onze industriebeleid, energiebeleid en klimaatbeleid. We moeten dat doen op een manier die kosteneffectief is.”

We steunen als land duurzame energie uit bijvoorbeeld de wind en de zon, maar de subsidies lopen terug. Benschop: “Kolen zijn nu goedkoper, daardoor worden ze weer meer gestookt. Qua aanpak gaan we eigenlijk de verkeerde kant op. Europa moet efficiënter worden: meer gas, minder kolen en op een slimmere manier hernieuwbare energie stimuleren.”

Benschop zegt dat we het schaliegas hard nodig hebben om onze concurrentiepositie te handhaven. Het huidige energiebeleid toont aan dat we met onze concurrentiepositie niet op de goede weg zijn.

Lees ook ons Dossier Schaliegas