De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-013 Minister Kamp wil minder uitgeven aan duurzame energie

Minister Kamp wil minder uitgeven aan duurzame energie

Maandag 14 januari 2013

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil waar mogelijk minder budget uittrekken voor het behalen van de ambitie om 20 procent van de energie duurzaam te maken in 2020. Hij zal het budget voor stimulering van duurzame energie via de SDE+ regeling voorlopig nog niet verlagen, maar er zal geen extra geld beschikbaar komen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens ECN en PBL is de ambitie van 16 procent duurzame energie in 2020 met het beschikbare budget ambitieus, maar wel haalbaar. “Ik leg mij desondanks niet neer bij de bedragen die nu zijn geraamd in het Regeerakkoord. Deze bedragen zijn wat mij betreft maximumbedragen en ik ga mij er voor inspannen om de kosten voor stimulering van duurzame energie zo laag mogelijk te houden”, aldus Kamp.

Omdat de SDE+ -regeling subsidie geeft over de werkelijk geleverde hoeveelheid duurzame energie, is niet exact duidelijk hoeveel subsidie er uiteindelijk voor de betreffende productie-installatie zal worden uitbetaald. Ook is de subsidie afhankelijk van de energieprijzen.

In de huidige afspraken is in 2013 € 900 miljoen beschikbaar voor de SDE+ regeling. Dit loopt op tot € 1,8 miljard in 2017 en € 3,8 miljard in 2020.

Voor huishoudens betekent dit de volgende extra bedragen boven de reeds bestaande inhoudingen voor duurzame energie die via de energienota worden geïncasseerd:

Bedragen per jaar

2013  € 8

2017  € 58

2020  € 200

2028  € 250