De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-016 Tennet in verweer tegen weigering Duits goedkeuringscertificaat

TenneT in verweer tegen weigering Duits goedkeuringscertificaat

Woensdag 16 januari 2012

Het Duitse deel van TenneT heeft beroep ingesteld tegen de beslissing van de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur om geen certificaat van goedkeuring aan TenneT te verstrekken, zo blijkt nu. Het is nog onbekend wanneer het tot een zitting of uitspraak komt.

De Bundesnetzagentur (BNA) besloot in november definitief om het Duitse deel van TenneT  geen certificaat te verstrekken waar Europese transmissiebeheerders tegenwoordig over moeten beschikken. Het gaat om een certificaat dat Europese transmissienet beheerders door nieuwe wetgeving voortaan moeten hebben, met name als bewijs dat ze gesplitst opereren, dus zonder banden met leverings- of productieonderdelen. De Duitse wet heeft ook financiële eisen aan het verkrijgen van het certificaat van goedkeuring gesteld, en de BNA besloot dat TenneT daar niet aan voldeed aangezien de netbeheerder in 2011 al zelf te kennen had gegeven dat het niet in staat was om alle offshore aansluitingen op tijd te realiseren.

TenneT mag zonder dat certificaat wel opereren als netbeheerder in Duitsland, maar kan wel een boete tot € 1 miljoen opgelegd krijgen door de Duitse toezichthouder BNA omdat het dan in overtreding is. De BNA moet voor het opleggen van zo’n boete wel eerst een procedure in gang zetten om tot een formele vaststelling te komen of TenneT daadwerkelijk een overtreding van de Duitse Energiewet begaat.

Of de BNA zo’n procedure in gang zet, is nog altijd niet zeker. De Duitse toezichthouder gaf eerder al aan voorlopig met TenneT in onderhandeling te willen blijven over de financiële kant aan het verhaal -en over een mogelijke oplossing om toch tot certificaatverlening te komen. En momenteel heeft de BNA nog “in onderzoek hoe verder te gaan”, laat een BNA woordvoerder weten.

TenneT lijkt niet af te willen wachten of de BNA over gaat tot die procedure met als uitkomst dus een mogelijke boete. TenneT TSO GMBH, zoals de Duitse poot heet, heeft bij de bevoegde rechter (het Oberlandesgericht in Düsseldorf) al beroep ingediend tegen de BNA-beslissing om het certificaat niet te verstrekken. Een TenneT woordvoerder laat weten dat het om een formeel beroep gaat. Er wordt volgens de woordvoerder nu nog gewerkt aan de onderbouwing van dat beroep. Wanneer het tot een zitting en uitspraak komt, is dus nog niet bekend.