De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-017 Mitsubishi redt TenneT Duitsland voorlopig

Mitsubishi redt TenneT Duitsland voorlopig

Donderdag 17 januari 2013

TenneT en Mitsubishi Corporation hebben hun samenwerking in twee Duitse offshore-hoogspanningskabelprojecten, BorWin1 en BorWin2, officieel bekrachtigd. Met een toegezegde kapitaalinjectie van maximaal € 240 miljoen krijgt Mitsubishi een belang van 49% in beide projecten. Tegelijkertijd hebben beide partijen een contract ondertekend voor een investering in nog twee offshore-projecten, HelWin2 en DolWin2. Daarin krijgt Mitsubishi met een investering van maximaal € 336 miljoen ook een belang van 49%.

De geplande hoogspanningskabels, waar een totale investering van € 2,9 miljard mee gemoeid is, gaan een aantal offshore-windparken in het Duitse deel van de Noordzee verbinden met het elektriciteitsnet op het Duitse vasteland. De kabels hebben een totale capaciteit van 2,8 gigawatt, wat zo’n 30 procent vertegenwoordigt van de totale hoeveelheid capaciteit aan windenergie die de Duitse regering op de Noordzee wil realiseren.

Volgens onze berekening is er voor deze twee aansluitingen dus nog een financiering van ruim € 2,3 miljard nodig. We zijn benieuwd welke banken dit voor hun rekening zullen nemen. Om niet te spreken over de resterende aansluitingen die nog eens ruim € 7 miljard financiering vereisen.

Uiteindelijk zal de Duitse overheid, lees de Duitse consument, wel bijspringen.