De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-018 Wild west verhalen rondom boren naar schaliegas zijn verleden tijd

Wild west verhalen rondom boren naar schaliegas zijn verleden tijd

Vrijdag 18 januari 2013

Hydraulisch breken, of fracking, heeft de wereld energiemarkt als het ware een nieuw gezicht gegeven en kan de VS tot de grootste energieleverancier ter wereld maken. Nieuw ontdekte olie- en gasvelden in de VS hebben er toe geleid  dat de gemiddelde prijs voor een vat olie gedaald is en hebben een land als Saoedi-Arabië min of meer gedwongen om de eigen productie te verminderen om de olieprijs te stabiliseren.

De opkomst  van het schaliegas in de VS  heeft tientallen miljoenen Dollars ontwikkelingsgeld naar staten als Colorado, Texas, Pennsylvania en Wyoming gebracht.

Het lijkt er inmiddels op dat in de VS alle wild west verhalen die de ronde deden over schaliegas en fracken zijn afgelopen.
Nieuwe boormethoden en aanzienlijk aangescherpte regels omtrent veiligheid en milieu hebben ertoe geleid dat in  het begin van het nieuwe jaar een aantal voorheen behoudende staten nu serieus  overwegen om naar het lucratieve schaliegas en schalie-olie te gaan boren.  Het eeuwig afdraaien van hetzelfde deuntje door de milieubeweging begint zich tegen hen te keren nu blijkt dat bij de nieuwste boortechnieken zoals geen grote hoeveelheden water, zand en andere toevoegingen meer gebruikt worden.
De praktijk laat wat anders zien dan milieubewegingen blijven roepen. Een ruim 15 jaar oud alarmistisch verhaal met louter het doel mensen angst aan te jagen en te voorkomen dat schaliegas windmolens overbodig maakt, is met de nieuwste boortechnieken  waar we op Fibronot.nl ook uitvoerig aandacht aan hebben besteed, volledig achterhaald.

Tot nu toe wisten milieuactivisten de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, te bewegen niet naar schaliegas te gaan boren, maar een woordvoerder van de gouverneur heeft gezegd dat zijn staat zich wellicht zal aansluiten bij buurstaat Pennsylvania om in het gedeelte van het Marcellus veld dat onder de staat New York ligt naar schaliegas en -olie te gaan boren.

Heel verrassend, Californië, altijd een tegenstander van het boren naar schaliegas en –olie, overweegt nu ook om te gaan boren.  Ook hier krijgt de milieubeweging steeds meer nul op het rekest. En dat in een staat waar de milieubeweging diep in zowat alle regeringsinstanties en andere overheidsorganisaties is geïnfiltreerd.
Californië wordt in de VS gezien als een ‘game changer’, met naar schatting 400 miljard vaten olie die  in het Monterey leisteen basin opgesloten zitten.
Het is één van de grootste oliereserves van de VS en is gelijk aan ongeveer de helft van alle conventionele oliereserves van Saoedi-Arabië.
De toezichthouders in Californië hebben inmiddels nieuwe regels omtrent het fracken opgesteld  wat de weg opent naar de eerste veiling van concessies om in het Monterey leisteen basin te mogen boren.

De nieuwste boortechnieken maken dat het boren naar schaliegas volwassen aan het worden is.
Nieuwe regels die het hele boorproces in de gaten houden, inclusief mogelijk seismische reacties die ervoor zorgen dat het boren direct gestaakt wordt, maken van schaliegas een fundament  dat de komende 100 jaar voor veel landen een gezonde economische toekomst zal brengen.