De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-019 Japan investeert in Eneco offshore windpark Luchterduinen

Japan investeert in Eneco offshore windpark Luchterduinen

Maandag 21 januari 2013

Het Japanse conglomeraat Mitsubishi tast voor de tweede keer in twee weken flink in de buidel om investeringen van Nederlandse bedrijven in de aanleg van windmolenparken op de Noordzee mogelijk te maken. Vandaag wordt bekend gemaakt dat de Japanners een aanzienlijk belang nemen in het nog te bouwen windpark Luchterduinen van energiebedrijf Eneco. De omvang van de investering ligt tussen de € 200 en € 250 miljoen.

Vorige week stortte Mitsubishi al € 576 miljoen op de bankrekening van TenneT, het hoogspanningsbedrijf dat in de Duitse Noordzee verscheidene kabels gaat trekken, en ook Luchterduinen gaat aansluiten. Eneco kreeg in 2011 een exploitatiesubsidiebeschikking van maximaal € 989 miljoen voor de bouw van het windpark (129 Mw) op de offshore locatie Q10. Halverwege 2012 maakte Eneco bekend voor het project een partner te zoeken om de risico’s te spreiden.

De totale investering in Luchterduinen bedraagt maximaal € 500 miljoen. Toch is het park daarmee een kleintje, in vergelijking met wat er momenteel op de Duitse Noordzee uit de grond wordt gestampt, en het grote windpark dat boven Schiermonnikoog moet worden gebouwd (600Mw). Ook dat project zit in de afrondende fase van financiering. Er moet niet worden uitgesloten dat Mitsubishi ook daar aandeelhouder wordt.

Aannemelijker lijkt echter dat een andere Japanse investeerder, Marubeni, binnenkort voet in de Noordzee zet. Dit ietwat kleinere en minder bekende conglomeraat blijkt eveneens in gesprek te zijn geweest met Eneco.

Mitsubishi Corporation, dat een apart onderdeel is van het conglomeraat Mitsubishi Group waar ook de autofabrikant onder valt, heeft in de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië al veel geïnvesteerd in energieopwekking. de belangen van Mitsubishi zijn goed voor een opwekcapaciteit van 4,5 gigawatt (4500 megawatt). Het doel van de Japanners is om dit uit te breiden naar 6 gigawatt in 2015. daarvan moet 20% bestaan uit duurzame energiebronnen.

De Japanners waren naar verluidt dan ook zeer gecharmeerd van het groene imago dat Eneco zich sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 heeft aangemeten. Het bedrijf heeft één hypermoderne gascentrale, die overigens amper draait, en steunt verder vooral op veel lokale energieopwekking en windmolens. Eneco is tevens het enige grote Nederlandse energiebedrijf dat niet in buitenlandse handen is gekomen na 2004.

Hoewel het bedrijf een gezonde balans heeft, is het een slag te klein om de kapitaalmarkt op te gaan en de grote sommen te vinden die nodig zijn voor het bouwen van meerdere windparken.

Onderdeel van de deal is dat Mitsubishi ook een 50%-belang neemt in het bestaande Amalia- park. Verder is de intentie dat Mitsubishi gaat deelnemen in de bouw en exploitatie van twee andere projecten van Eneco. Het gaat om de bouw van een windpark van 300 megawatt voor de Belgische kust en een groot park van 900 tot 1200 megawatt dat Eneco samen met het Franse EdF voor de Britse kust wil aanleggen. ‘Het is niet waarschijnlijk dat we naast Eneco met andere partners windparken in Europa gaan bouwen’.

Naast de groene motieven van Mitsubishi zijn Japanse investeerders in het algemeen massaal op zoek naar mogelijkheden om een goed rendement te maken. De rente in eigen land is al jarenlang bedroevend. Europese overheidssubsidies maken met name investeringen in offshore wind daarom erg aantrekkelijk. Met handig omspringen met de verhoudingen tussen vreemd en eigen vermogen kunnen investeerders als Mitsubishi rendementen van over de 10% worden voorgeschoteld.

Er speelt ook een strategisch motief: de tak Mitsubishi Heavy Industries bouwt bijvoorbeeld zelf ook turbines. Zo is het bedrijf op dit moment in gesprek met de noodlijdende Deense molenbouwer Vestas over de bouw van 8 MW turbines voor op zee, en worden de Japanners ook getipt om een 20% belang in Vestas te nemen.

Het windpark Luchterduinen zal bestaan uit 43 windmolens die samen een vermogen krijgen van 129 megawatt. de turbines worden geleverd door de Deense fabrikant Vestas. TenneT zal de verbinding met het hoogspanningsnet voor zijn rekening nemen en baggerconcern Van Oord wordt verantwoordelijk voor de bouw van het park.

Luchterduinen wordt iets groter dan het Amalia-park. Hoe lang Luchterduinen het grootste windpark van Nederland blijft, hangt af van Typhoon. deze Amsterdamse investeringsmaatschappij is bezig de financiering rond te krijgen voor een windpark dat bijna vijf keer zo groot moet worden.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Een groot deel van de door de Nederlandse belasting betaler opgebrachte subsidie gaat dus naar Japan.

En Nederlandse banken zijn nog steeds niet bereid in on-  en offshore windparken te investeren. Een goede zaak.