De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-020 Lichte aardbeving in midden Limburg

Lichte aardbeving in midden Limburg

Maandag 21 januari 2013

Breuklijnen in zuidoost Nederland

Breuklijnen in zuidoost Nederland
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Midden-Limburg is zondagavond iets voor half 8 getroffen door een lichte aardbeving. Volgens het KNMI had de aardbeving een kracht van 3,1 op de schaal van Richter.  Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI bij het plaatsje Sint Joost. De beving vond plaats op een diepte van 23,3 kilometer.

In Roermond en omgeving was een trilling voelbaar. Bij politie en brandweer kwamen veel telefoontjes van ongeruste mensen binnen. Bij de brandweer was gisteravond  niets bekend over schade en persoonlijke ongevallen.

Limburg en Zuid-Nederland worden wel vaker opgeschrikt door lichte aardbevingen. Er zitten in die regio breuken in de aardkorst, waarvan de bekendsten de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk zijn. Roermond is ook de plaats waar de sterkste aardbeving in Nederland plaatsvond; op 13 april 1992 zorgde een aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter voor veel schade.

Ook in het noorden van Nederland zijn regelmatig lichte aardschokken te voelen, maar die worden veroorzaakt door gaswinning.