De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-021 Installatie in de maak om zelf biobrandstof te produceren

Installatie in de maak om zelf biobrandstof te produceren

Dinsdag 22 januari 2013

Akkerbouwers kunnen binnenkort zelf biobrandstof produceren en leveren via het door Technology Centre Europe (TCE) in Stadskanaal ontwikkelde systeem. Dat zegt de directeur van TCE. Het bedrijf bouwt een installatie waar oliehoudende gewassen zoals koolzaad in worden gestopt en waar biobrandstof, warmte, stroom en veevoer uitkomt.

“Er zijn allerlei contractvormen mogelijk om hierin te participeren”, legt de directeur van TCE uit. “Vervolgens bepalen telers zelf met wie ze zaken doen. Zo haal je schakels weg uit de keten, wat veel geld oplevert.”

De directeur gaat ervan uit dat zijn initiatief een succes wordt. “Ik denk dat boeren met deze ontwikkeling in de zeer nabije toekomst besluiten met al het andere te stoppen.”
Dit najaar wordt de eerste installatie geplaatst.

Subsidie
Het Technology Center Europe (TCE) GoFour BV uit Stadskanaal ontving  begin 2011 van het Ministerie van Economische Zaken een forse subsidie voor de bouw van een proeffabriek voor biodiesel. Het bedrijf zei bij die gelegenheid een nieuwe techniek in huis te hebben waarmee het uit niet-giftig slachtafval een milieuvriendelijke en economische rendabele brandstof kan produceren.
Volgens TCE GoFour is de biodiesel een stuk goedkoper dan huidige biodieselvarianten. Het verschil in kostprijs ontstaat onder andere doordat het proces op kamertemperatuur plaatvindt, en dus minder energie kost. Daarnaast zijn door het gebruik van andere katalysatoren de bijproducten niet toxisch.