De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-023 Australië vindt enorme hoeveelheid schalie olie

Australië vindt enorme hoeveelheid schalie olie

Donderdag 24 januari 2013

Schalie olie in Australië

Links het nieuwe veld met schalie olie, het Arckaringa Basin. Rechts het reeds langer bestaande Cooper Basin. (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Het Australische energiebedrijf Linc Energy uit Brisbane heeft bevestigd dat het enorme voorraden schalie olie heeft gevonden met behulp van proefboringen en seismische exploratie. De plaats van dit Arckaringa Basin ligt in het midden van zuid Australië, ongeveer 600 kilometer ten noorden van Adelaide.

Volgens rapporten die Linc Energy begin deze week vrij gaf wordt de hoeveelheid schalie olie geschat op minimaal 3.5 miljard en maximaal 233 miljard vaten. Met deze laatste hoeveelheid schaart Australië zich naast een land als Saoedi Arabië. De hoeveelheid olie heeft het potentieel om van Australië een olie exporterend land te maken.

Het bedrijf Linc Energy heeft concessies ter grootte van 65.000 km² in het bewuste gebied dat nagenoeg onbewoond is.

De CEO van Linc Energy heeft gezegd dat als de winbare hoeveelheid schalie olie minder is dan de voorraden die zijn aangetoond met de proefboringen, de ontdekking nog steeds groter is dan de bestaande oliebasins Cooper Basin en Bass Strait bij elkaar, waar Australië al jaren z’n aardolie en aardgas exploreert.

De schalie olie zit op wisselende diepte opgesloten in rotsformaties die zeer rijk aan klei zijn en moeten worden aangeboord met behulp van fracken waarbij hoofdzakelijk water in het schaliegesteente wordt gespoten om het gesteente te breken waarbij de schalie olie vrij komt.

Schalie olie heeft de energiemarkt in de VS getransformeerd. Is dit het begin van de Australische energie transformatie?