De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-025 Shell sluit mega schaliegas contract met Oekraïne

Shell sluit mega schaliegas contract met Oekraïne

Vrijdag 25 januari 2012

Shell heeft gisteren een gasovereenkomst gesloten met Oekraïne. Shell tekende  een akkoord over een gezamenlijke productie van gas bij het schaliegasproject Yuzivske.

De productieovereenkomst van 50 jaar die Shell heeft gesloten, is het grootste schaliegascontract in Europa en, met een waarde van zo’n $ 10 miljard, de grootste buitenlandse investering in Oekraïne. Shell topman Voser zei vandaag dat de gasexploratie in Oekraïne goed is voor de concurrentiepositie van Europa. Gasleverancier Rusland zal nu beter naar de prijzen moeten kijken, aldus Voser.

De prijs van gas zal door de grootschalige winning van schaliegas niet noodzakelijkerwijs snel sterk dalen. Volgens Voser zal er sprake blijven van prijsontwikkeling door vraag en aanbod. In de Verenigde Staten zijn de kosten van de winning van schaliegas nu zeer laag, maar dat hoeft niet in alle werelddelen zo te zijn, denkt Voser. Hij liet weten dat Shell ,,zeer conservatief” is wat betreft verwachtingen voor de prijsontwikkeling. De prijs van olie blijft dit jaar volgens Voser waarschijnlijk rond het huidige niveau.