De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-026 Explosie biogasinstallatie Raalte was kettingreactie

Explosie biogasinstallatie Raalte was kettingreactie

Vrijdag 25 januari 2013

De explosie die op 21 oktober vorig jaar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte verwoestte, was het gevolg van een kettingreactie. „Een onvoorstelbare en zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden”, aldus dijkgraaf Herman Dijk van waterschap Groot Salland vandaag op een persconferentie bij de presentatie van het eindrapport van onderzoeksinstituut KIWA.

KIWA constateert dat de explosie had kunnen worden voorkomen, als een medewerker van het schap in de nacht van zaterdag op zondag meteen had gereageerd op een gasalarmmelding. Dat is niet gebeurd, waardoor technische onvolkomenheden in de installatie voor een kettingreactie zorgden die tot de explosie heeft geleid.

De gaswacht die niet heeft gereageerd op het eerste noch op het tweede alarm, zegt dat hij het signaal niet heeft gehoord. Of er maatregelen tegen de gaswacht worden genomen wilde het schap vrijdag nog niet zeggen. Hij had de explosie weliswaar kunnen voorkomen als hij direct het gaslek had gerepareerd, maar de biogasinstallatie ontplofte ook doordat beveiligingen verkeerd stonden afgesteld.

Niet alleen menselijk falen, er was ook achterstallig technisch onderhoud

Uit het onderzoek blijkt ook dat de techniek van de RWZI faalde.

Er is die nacht een gaslek ontstaan in het machinegebouw waardoor het gasalarm afging. Daardoor werd er automatisch apparatuur uitgezet, apparatuur die normaal gesproken het gas verbruikt dat vrijkomt bij de reiniging van het rioolwater. Daardoor hoopte het gas zich op in de gashouder. Op die gashouder zit een beveiliging; als er te veel gas in komt, gaat er automatisch een afvoerpijp open zodat gas naar de buitenlucht ontsnapt. Op het einde van deze pijp zit een vlamdover, die voorkomt dat vuur van buitenaf in de gashouder komt. Maar KIWA heeft geconstateerd dat deze vlamdover zwaar vervuild was en daardoor ging er te weinig gas uit de gashouder.

Het gas hoopte zich op, maar er zit een tweede beveiliging op het bassin in de vorm van een waterslot. Bij een druk van 44 mbar wordt water aan de kant gedrukt en verdwijnt gas in de buitenlucht. Maar deze beveiliging stond veel hoger afgesteld dan volgens de fabrikant van de gashouder zou moeten.

Er zit bij de gasreiniger een condensafvoer. Deze is ook beveiligd met een waterslot, zodat gas niet verder kan stromen. Dit waterslot is volgens KIWA bestand tegen een gasdruk van 39,7 bar. Het condenswater stroomt via een leiding in een put in de kelder, de kelder waar de ontploffing was.

Er zat ergens anders in het systeem nog een condensafvoer, beveiligd met een waterslot die het al begeeft bij 35 mbar. Maar door een verstopte afvoerleiding bleef dit waterslot gesloten en kon het gas niet ontsnappen.

Door al deze factoren kon het gas zich ophopen en doordat de druk toenam, begaf het waterslot bij de gasreiniger het volledig en stroomde het gas via de condensleiding de kelder van het gebouw in. Daar vormde het een explosief mengsel totdat er een onbekende ontsteking bij kwam. Met als gevolg dat het machinegebouw volledig werd verwoest.

De explosie heeft een miljoenenschade veroorzaakt. Groot Salland laat de veiligheid van drie andere biogasinstallaties nu ook nakijken. De onderzoeksresultaten worden met de andere waterschappen in het land besproken, aldus het schap.

Zie ook het artikel Opgehoopt biogas oorzaak explosie silo waterzuivering Raalte?