De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-027 Weinig plek voor windmolens bij 2e Exloërmond

Weinig plek voor windmolens bij 2e Exloërmond

Vrijdag 25 januari 2013

Als er windmolens komen zuidelijk van 2e Exloërmond kunnen dat er nooit veel zijn. Die conclusie trekken tegenstanders van de windmolens uit een nadere studie naar de gevolgen van de laagvliegroute voor straaljagers. Onder die route – grofweg van Zandberg over Valthermond naar Sleen – mag over een breedte van twee nautische mijlen (ongeveer 3,7 kilometer) geen hoogbouw plaats vinden. Windmolens van 150 tot 200 meter waarover nu wordt gesproken zijn dan ook uit den boze.

In de Drentse gebiedsvisie worden onder meer drie plekken in Borger-Odoorn en Aa en Hunze aangegeven waar de provincie en gemeenten windmolens toe willen staan. 2e Exloërmond-Zuid is een van de drie plekken en opmerkelijk genoeg valt die plek op de kaart deels samen met de laagvliegroute.

De gemeente Borger-Odoorn beaamt dat er vanwege de straaljagers, de Lofarantennes en het dorp 2e Exloërmond nooit veel windmolens kunnen op die plek. Tegelijk wordt gesteld dat dat ook niet hoeft, omdat in de visie van provincie en gemeenten voor Borger-Odoorn gedacht wordt aan clusters van twaalf tot vijftien molens. Volgens tegenstanders van de windmolens heerst er verwarring over de exacte ligging van de laagvliegroute en kan die de hele cluster onmogelijk maken. (bron:dvhn)