De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-029 Rusland zet groot in op schaliegas

Rusland zet groot in op schaliegas

Maandag 28 januari 2013

Rusland gaat toetreden tot het rijtje landen dat massaal heeft ingezet op schaliegas. Het ministerie van Energie heeft de Russische regering een plan voorgelegd hoe het denkt schaliegas in Rusland te gaan ontwikkelen.

Lange tijd heeft Rusland, soms wat geïrriteerd, gereageerd op de ontwikkelingen met betrekking tot schaliegas in de EU. Rusland had helemaal geen behoefte aan schaliegas in de EU omdat het massaal Russisch aardgas aan de EU verkoopt.
Om te voorkomen dat EU landen zelf naar schaliegas gingen boren werd vooral vorig jaar een intensieve campagne gevoerd die door de tegenstanders van schaliegas in de EU maar wat graag werd aangegrepen om op de zogenaamde gevaren van het boren naar schaliegas te wijzen.

Nu het boren naar schaliegas de kinderziektes heeft overwonnen en dus steeds veiliger is geworden gaat Rusland zelf naar schaliegas boren. Hoewel het land vanwege de enorme aardgasvoorraden niet direct zelf behoefte heeft om schaliegas te winnen wil Rusland zich toch de techniek van het boren naar schaliegas eigen maken, benadrukt het ministerie van Energie.

Het Russisch schaliegas kan namelijk gebruikt worden in afgelegen streken  die niet op de belangrijkste gasleidingen zijn aangesloten.

Volgens het plan van het ministerie van Energie moeten de staatsbedrijven Rosneft en Gazprom beginnen met de productie van schaliegas op testlocaties nadat er eerst voldoende proefboringen hebben plaatsgevonden.

Vorig jaar zomer waarschuwde het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling al dat de schaliegas revolutie in de VS en het vloeibaar maken van schaliegas een bedreiging zou kunnen vormen van de Russische export van aardgas. In 2016 zou Gazprom al geconfronteerd kunnen worden met een ‘uitdagende’ verkoop van Russisch aardgas aan de EU als de VS de grootste gasleverancier ter wereld zijn geworden.

De Russische Rekenkamer heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Energie gevraagd om volledige informatie met betrekking tot de ontwikkelingen van schaliegas buiten Rusland.

De Russische autoriteiten zijn bezorgd over de ontwikkelingen met betrekking tot schaliegas in de VS. President Poetin heeft er bij Gazprom dringend op aangedrongen de export te herzien als de schaliegas revolutie in de VS zou leiden tot een lagere gasexport van Rusland.
Poetin heeft Gazprom gevraagd om de belangrijkste uitgangspunten van het exportbeleid aan de regering te melden en het ministerie van Energie moet een aangepast ontwikkelingsplan voor de gasindustrie tot 2030 aan hem presenteren.
Nieuwe spelers op de wereldgasmarkt, Canada en de VS, brengen de gasmarkt in beweging. “Politici, deskundigen en bedrijven hebben het over een echte schaliegas revolutie in de VS”, zei Poetin laatst op een vergadering van de presidentiële commissie voor de brandstof-en energiesector.

Gazprom heeft gezegd dat het ook naar schalie olie wil boren en gaat ervaring opdoen in een gezamenlijke ontwikkeling van het Verkhne-Salym gas- en olieveld in West Siberië samen met Shell.

Schaliegas wordt algemeen gezien als een goedkoop alternatief voor aardgas.

Zie ook Shell: Schaliegas is de toekomst

en

Shell sluit mega schaliegas contract met Oekraïne