De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-030 Gemeente Apeldoorn draait Fibroned duimschroeven aan

Gemeente Apeldoorn draait Fibroned duimschroeven aan

Maandag 28 januari 2013

Wethouder Prinsen van Apeldoorn heeft een brief naar Fibroned gestuurd naar aanleiding van de reservering van een stuk grond van 5 ha op de Ecofactorij in Apeldoorn. Hij heeft dit op 15 januari 2013 in een vergadering van het College van B&W van Apeldoorn meegedeeld.

UPDATE woensdag 30 januari 2013

Zie: Gemeente Apeldoorn stopt reservering grond Fibroned

Sinds 1999 reserveert de gemeente Apeldoorn een stuk grond op de Ecofactorij voor het bedrijf Fibroned. Fibroned wilde op de Ecofactorij een kippenmestverbrander bouwen.
Door allerlei omstandigheden, onder andere het tot twee keer toe vernietigen van de verleende milieuvergunning door de Raad van State, is er van de bouw nog niets terecht gekomen.

In de pers heeft de gemeentelijk voorlichter diverse keren gezegd dat het reserveren van dit stuk grond niet oneindig kan voortduren.

Zo zei de gemeentelijk voorlichter in de Stentor van 12 januari 2010:

De gemeente Apeldoorn houdt al die tijd grond in reservering voor de kippenmestverbrander, maar kan het zich niet permitteren om die ‘tot in lengte van dagen beschikbaar te houden’, stelt het college van b en w. ,,Er zal op enig moment toch enige voortgang moeten worden geboekt.”

Om anderhalf jaar later, in juni 2011 in de Stentor te verklaren dat de gemeente tot eind 2012 de grond wil reserveren.
Aan de reservering schijnt de gemeente nu een einde te willen maken.

In een nieuw ontwerp bestemmingsplan dat de gemeente Apeldoorn in 2011 voor de Ecofactorij heeft gemaakt en dat op 28 december 2011 in de Staatscourant werd gepubliceerd staat dat er voor Fibroned geen plaats meer is op de Ecofactorij.

In de brief van de wethouder, die hier binnenkort wordt geplaatst, eerst moeten de leden van de Apeldoornse gemeenteraad worden ingelicht, zal ongetwijfeld staan dat Apeldoorn de grond niet langer wil reserveren en dat een deadline aan Fibroned wordt voorgesteld.

Er schijnt  inmiddels belangstelling van andere bedrijven voor het stuk grond van 5 ha te zijn, maar ook de kosten voor reservering lopen uit de hand.
Apeldoorn heeft al een flink tekort van om en nabij € 120 miljoen op de begroting en het bedrag dat aan rente is betaald voor de reservering van de 5 ha grond bedraagt inmiddels al meer dan € 1 miljoen dat door de inwoners van Apeldoorn moet worden opgebracht.