De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-031 Duits plan: schaf subsidie op duurzame energie af

Duits plan: schaf subsidie op duurzame energie af

Woensdag 30 januari 2013

De poging van de Duitse minister Peter Altmaier (milieu) het vertrouwen van burgers te herwinnen voor een overstap op duurzame energie, dreigt op een mislukking uit te lopen.

De oppositie beschuldigt de CDU-bewindsman ervan dat hij met zijn voorstel om subsidies af te schaffen alleen wil voorkomen dat de hoge stroomrekening een riskant thema wordt bij de verkiezingen komend najaar. De voorstellen van Altmaier moeten volgend jaar al € 800 miljoen opleveren.
Op dit moment zijn meer dan 800.000 Duitse huishoudens van energie afgesloten omdat ze de hoge maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

Om de consument nu al vast tegemoet te komen wil Altmaier nog voor de verkiezingen regelen dat de milieutoeslag die ervoor zorgt dat de stroomrekening hoog uitvalt, wordt verlaagd.

Machtige consumentenorganisaties

De machtige Duitse consumentenorganisaties vinden dat Altmaiers plannen niet ver genoeg gaan. Volgens hen mogen de kosten van de overstap naar duurzame energie niet worden afgewenteld op burgers en kleine bedrijven.

Ook vinden ze het onredelijk dat huiseigenaren die hebben geïnvesteerd in zonnecellen en/of windenergie, niet meer worden vrijgesteld van een opslag op hun stroomrekening.

Altmaier heeft ook de woede gewekt van energie-intensieve, grote bedrijven. Die zijn tot nu buiten schot gebleven, maar moeten, als het aan de minister ligt, volgend jaar mede opdraaien voor de kosten van duurzame energie.
Verder heeft hij met zijn voorstel de subsidie voor producenten van zonne- en windenergie aan een plafond te binden, de duurzame sector tegen zich in het harnas gejaagd. Zij voelen zich overrompeld.
Bij een beperking van de subsidies moeten nog meer producenten hun bedrijven sluiten. Zij zijn dan niet in staat de Chinese concurrentie nog verder het hoofd te bieden, zeggen zij.

Diepste geheim

Minister Altmaier heeft zijn plannen in het diepste geheim voorbereid.

Dat moest omdat de regeringspartijen al maanden ruziën over de vraag hoe de overgang naar duurzame energie aan te pakken. De liberale FDP maakt zich sterk voor de grote bedrijven en de beter gesitueerde burgers die tot nu voluit hebben geprofiteerd van de subsidies op de aanleg van zonnepanelen.

De CDU werpt zich op als spreekbuis voor de kleine bedrijven en minder daadkrachtige burgers die het kind van de rekening dreigen te worden.

Banken

De banken die al erg terughoudend waren om in windenergie en TenneT te investeren, zullen zich nu wel helemaal bedenken.
Er gaan de komende tijd veel faillissementen in de Duitse duurzame sector uitgesproken worden en daar wil geen bank bij betrokken raken.

Verstoring van de energiemarkt

De gulle Duitse subsidies voor groene stroom verstoren de energiemarkt en zijn op de lange termijn onhoudbaar.

De kritiek komt vooral uit de hoek van de traditionele elektriciteits-, gas- en olieproducenten. Zij zien weinig in de grootschalige subsidies die Duitsland al jaren geeft aan groene energie.

‘De enige manier waarop groene energie uiteindelijk kan doorbreken, is door efficiënter te zijn dan fossiele energie. Dat kan alleen door de concurrentie aan te gaan.

Subsidies helpen daar meestal niet bij, want het verslapt de drang om efficiënter te worden’, zegt hoofd-econoom Christof Rühl van gas- en olieconcern BP.

Het Duitse subsidiehuis kraakt in al zijn voegen

De geboren Duitser is niet verbaasd over het feit dat het royale Duitse subsidiestelsel in zijn voegen kraakt. Dat komt volgens hem vooral doordat het grootste deel van de groeiende kosten op de schouders rust van de armste mensen. Duitsers die geen geld hebben voor zonnepanelen, betalen via een opslag op de energierekening mee aan de groene stroom die hun welvarende buren met hun panelen opwekken.

Volgens Rühl is een hogere prijs voor CO2 een makkelijke manier om duurzame energie met fossiele energie te laten concurreren.

Maar een makkelijke strijd wordt dat niet, want er is veel vernieuwing in de fossiele energiesector. Dankzij nieuwe technieken winnen de Verenigde Staten nu veel nieuw gas en olie, waardoor de prijs van gas en olie daalt.

Rühl doet zijn uitspraken op het moment dat de prijs van CO2 in het Europese emissiehandelssysteem (ETS) juist historisch laag staat. Die lage prijs is volgens de Europese stroomsector, vertegenwoordigd in Brussel door lobbygroep Eurelectric, mede het gevolg van de subsidiëring van groene stroom. Door de opmars van groene elektriciteit, die geen uitstoot heeft, daalt de vraag naar emissierechten en dus de prijs.

Het gevolg van de lage CO2- prijs is dat de prikkel verdwijnt om schoner te gaan produceren, ook buiten de energiesector. De elektriciteitsproducenten, maar ook de staal-, aluminium- en cementindustrie hebben nu genoeg CO2-vergunningen om tot 2025 achterover te leunen en zoveel gas en kolen te stoken als ze willen.

Eigenaren van grote gasgestookte energiecentrales zijn ook tegen de subsidies van groene stroom, omdat zij niet op kunnen tegen de kunstmatig goedkoper zonne- en windenergie. Er staat zoveel groen energievermogen in Duitsland opgesteld, dat Duitsland op dagen met veel zon en wind meer stroom produceert dan het zelf nodig heeft. Het overschot vloeit tegen bodemprijzen naar de omringende landen. De traditionele energiecentrales hebben dan het nakijken.

Zie ook ons Dossier Windenergie over de Duitse Energiewende.