De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-033 Gemeente Apeldoorn wil dat Vitens illegale waterlozingen stopt

Gemeente  Apeldoorn wil dat Vitens illegale waterlozingen stopt

Vrijdag 1 februari 2013

De gemeente Apeldoorn wil dat Vitens de illegale waterlozingen op de voormalige vuilstortplaats, het Gat van Zevenhuizen nabij het drinkwaterwingebied langs de Amersfoortseweg stopt. De wethouder die belast is met deze zaak gaat daarover volgende week in gesprek met Vitens.

Bekend is geworden dat zowel de gemeente Apeldoorn als de Provincie Gelderland een handhavingsverzoek van de nieuwe eigenaar van het gebied hebben afgewezen.

Het zwarte pieten is dus begonnen met als inzet een een mogelijk tientallen miljoenen Euro’s verslindende operatie om al het gif ter plaatse uit de bodem te halen. Men ontloopt zijn verantwoordelijkheid, zeker in dit geval waar de volksgezondheid in het geding is en duidelijk is dat zowel de gemeente Apeldoorn als de Provincie Gelderland weer een gevalletje ondernemer pesten zijn begonnen. De klokkenluider moet hangen.

Volgens de Provincie is er niets aan de hand. Er zou een ondoordringbare laag klei liggen die het illegaal geloosde water zou tegenhouden zodat het water zich niet kan vermengen met het destijds illegaal gestorte gif.

Nu is de werkelijkheid dat deze kleilaag op ongeveer 150 meter diepte ligt en het drinkwater vanaf een diepte van 70 meter wordt opgepompt. Als de Provincie dat even kan uitleggen, maar de gedeputeerde mevrouw die verantwoordelijk is lijkt, net als de wethouder van Apeldoorn de nodige kennis te ontberen en denken dat ze te maken hebben met een stel idioten die je van alles kunt wijs maken.

De nieuwe eigenaar van het Gat van Zevenhuizen diende een handhavingsverzoek in omdat hij vindt dat de waterlozingen door Vitens illegaal zijn en een groot risico inhouden dat de vervuiling doordringt tot het grondwater dat Vitens een kilometer verderop oppompt.

Maar de wethouder is toch wel  verontrust blijkt nu. In plaats van Vitens dwingend voor te schrijven het storten van water per direct te stoppen wil hij nu eerst van Vitens weten of het bedrijf bereid is het water op een andere plek te lozen. Dat zou dan buiten het waterwingebied langs de Amersfoortseweg moeten zijn.

In afwachting van die gesprekken zou de wethouder Vitens kunnen verzoeken het storten van water in het gat van Zevenhuizen voorlopig op te schorten.

Zie ook ons artikel Lozen op stortplaats baart Apeldoornse politiek zorgen en de andere in dat artikel genoemde links.

Dit artikel wordt de komende dagen aangevuld met nieuwe informatie.