De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-035 Het wordt steeds duurder en lastiger om blackouts in Duitsland te voorkomen

Het wordt steeds duurder en lastiger om blackouts in Duitsland te voorkomen

Zondag 3 februari 2013

Duitse consumenten betalen de kosten om een blackout op het Duitse elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Alleen al in het verzorgingsgebied van TenneT ging het om een bedrag van € 150 miljoen over 2012.

TenneT moest in 2012 1000 keer ingrijpen om kritieke situaties op het Duitse elektriciteitsnetwerk te voorkomen. TenneT moest zelfs de controle van de stroomproductie in eigen hand nemen om een blackout te voorkomen aangezien vooral eigenaren van windparken niet echt genegen waren om hun windmolens stil te zetten, ondanks de ruime vergoeding die ze daarvoor van de Duitse overheid ontvangen.
In 2010, het jaar voordat de Energiewende begon greep TenneT 290 keer in om de stabiliteit op het net te handhaven.

De vier Duitse netwerk exploitanten moeten in hun strijd tegen stroomuitval steeds grotere inspanningen leveren. “Het wordt steeds duurder om een blackout te voorkomen,” zei de CEO van Tennet Duitsland. “In 2012 moesten we alleen al 1000 keer ingrijpen om kritieke situaties te voorkomen. Er ging geen dag voorbij of me moeten meerdere keren ingrijpen,” zegt de CEO. “De interventies in 2012 waren ingewikkeld en erg duur.”

Het TenneT netwerk in Duitsland

Het TenneT netwerk in Duitsland (Klik op de afbeelding om te vergroten)

Tennet is verantwoordelijk voor een deel van het Duitse binnenlandse hoogspanningsnet. Voor alle vier netwerkoperators wordt het steeds lastiger om vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht te brengen om zodoende het netwerk stabiel te houden.
Dit is te wijten aan de opkomst van duurzame energie waarvan de opbrengst sterk varieert afhankelijk van het weer.

Hoewel het in 2011 nog lukte om alle netwerken onderling te schakelen om instabiliteit te voorkomen, moest er in 2012 steeds meer direct in de stroomproductie worden ingegrepen. In het noorden van Duitsland moest Tennet diverse efficiënte gas- en kolencentrales alsmede inefficiënte  windparken van het netwerk loskoppelen om een blackout te voorkomen, terwijl TenneT in Zuid Duitsland diverse dure olie- en gasgestookte centrales moest bijschakelen.

De hoge kosten van het balanceren van het netwerk rekent TennetT door aan de eindgebruikers. In 2012 ging het alleen in het TenneT gebied om € 150 miljoen.
Tel daarbij op de kosten die de overige drie netbeheerders in Duitsland moesten maken, dan is het duidelijk dat de Duitse consument in toenemende mate de rekening van meer dan een half miljard Euro per jaar gepresenteerd krijgt voor een in feite mislukte Energiewende.