De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-036 Roemenië verandert koers over schaliegas, geeft Chevron toestemming te boren

Roemenië verandert koers over schaliegas, geeft Chevron toestemming te boren

Maandag 4 februari 2013

De Roemeense autoriteiten zijn teruggekomen op hun beslissing van vorig jaar april om het boren naar schaliegas in de ban te doen. De beslissing om Chevron toe te staan om proefboringen te doen vond plaats na negen maanden van protesten van inwoners in de streek in het zuidoosten van Roemenië waar de proefboringen plaats gaan vinden.

De Senaat verwierp met overgrote meerderheid een motie om het boren naar schaliegas te verbieden. De minister president Ponta had vorig jaar mei toen hij als MP aantrad gezegd dat hij het boren naar schaliegas wilde hervatten. Na zijn herverkiezing in december vorig jaar kwam deze beslissing dan ook nauwelijks als een verrassing.

Uit proefboringen moet blijken of er winbare hoeveelheden schaliegas in de bodem zitten. De proefboringen die Chevron gaat doen duren op z’n minst enkele jaren.  Na de proefboringen neemt de Roemeense regering een besluit of er daadwerkelijk geboord gaat worden waarbij alle Europese en mondiale wetten inzake milieubescherming in acht zullen worden genomen.

Chevron heeft de afgelopen 12 maanden wel seismisch onderzoek in de streek gedaan en heeft de lokale bevolking en politici ervan verzekerd dat alle risico’s beheersbaar zijn. De Roemeniërs begrijpen dat dit schaliegas een schoon alternatief  voor andere energiebronnen is en dat het veilig gewonnen kan worden.
Natuurlijk staat ook in Roemenië de windmolenlobby op de achterste benen en milieuactivisten bestoken de regering inmiddels massaal met protesten om het boren niet met ingang van 28 maart 2013 te laten beginnen zoals de regering heeft besloten.

Chevron gaat nu een bouwvergunning bij de overheid aanvragen.

De EU heeft tot nu toe geweigerd om commentaar te geven op individuele besluiten van EU lidstaten om naar schaliegas te gaan boren. Volgens een recente studie die onlangs door de Europese Commissie is gepubliceerd, is er op dit moment geen behoefte aan specifieke EU-wetgeving inzake schaliegas.