De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-037 Productie windenergie in Noord-Holland in gevaar

Productie windenergie in Noord-Holland in gevaar

Maandag 4 februari 2013

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de Wieringermeer in Noord-Holland vernietigd. De rechter heeft daarmee beslist dat er voorlopig geen nieuwe windmolens mogen worden gebouwd in de Wieringermeer. Er is volgens de Raad van State niet goed onderzocht welk effect de geplande windmolens op de radar van de in de buurt liggende defensiebasis hebben.

De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen dat er in Noord-Holland nu niet op tijd genoeg schone energie opgewekt zal kunnen worden en stelt daarom haar windvisie ter beschikking aan de provincie. Amsterdam is bereid om ruimte te bieden voor windmolens. Samen kunnen de stad en de provincie ervoor zorgen dat er toch tijdig voldoende schone energie wordt opgewekt.
De provincie Noord-Holland wil de hoeveelheid windmolens in de provincie beperken. Alleen in de Wieringermeer staat de provincie nog de aanleg van een windmolenpark toe. Hiermee zegt de provincie voldoende te doen om de afspraken over windenergie met het Rijk te halen.

Wethouder van Poelgeest van Klimaat en Energie: ‘Om Nederland ook in de toekomst van voldoende schone energie te kunnen voorzien zijn alle vormen van schone energie nodig die we kunnen vinden. Het beleid van de provincie om rücksichtslos nieuwe windmolens te verbieden heb ik altijd heel onverstandig gevonden. Dat nu de Raad van State bezwaar heeft tegen de bouw van windmolens op de enige plek waar het van de Provincie Noord-Holland wel mag, vind ik heel zorgwekkend. We moeten alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat er tijdig voldoende windenergie opgewekt kan worden in onze windrijke provincie.

De Raad van State heeft geoordeeld dat in de Wieringermeer geen windmolens meer mogen worden gebouwd. Er is volgens de Raad van State onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van de windmolens op de radars van de nabijgelegen defensiebasis. Nu zal er alsnog zorgvuldig onderzoek moeten worden gedaan naar deze effecten. Vervolgens zal er een nieuw bestemmingplan in procedures moeten worden gebracht. Mochten de effecten van de windmolens op de radar van defensie onverhoopt groter zijn dan toegestaan dan kan dat bovendien leiden tot minder nieuwe windmolens in het gebied dan is afgesproken met het Rijk.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State

Het is inmiddels duidelijk dat het hele IPO windmolen convenant met de overheid op gebakken lucht is gebaseerd en dat de Rijkscoördinatieregeling Windenergie, die van toepassing was op dit windpark Wieringermeer, ook niets voorstelt.