De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-044 TenneT Duitsland schakelt noodcapaciteit in

TenneT Duitsland schakelt noodcapaciteit in

Donderdag 7 februari 2013

Het klinkt als een paradox. Afgelopen dinsdag was er overcapaciteit aan windenergie in het noorden van Duitsland. Om een dreigende blackout door overbelasting van het netwerk te voorkomen was netbeheerder TenneT genoodzaakt om in Zuid Duitsland en Oostenrijk 4 conventionele centrales in bedrijf te stellen. Duitse stroom werd die dag geëxporteerd naar….. Oostenrijk.

In het noorden was vanwege een harde wind een overschot aan energie voorhanden, maar door de gebrekkige transportcapaciteit van het Duitse elektriciteitsnetwerk was er een tekort aan stroom  in Zuid Duitsland.

TenneT activeerde vier centrales, te weten de gascentrale Staudinger 4 in Hessen en drie centrales in Oostenrijk, de STEG centrale Maria Enzersdorf Theiss in Neder Oostenrijk, de gascentrale Korneuburg in Neder Oostenrijk en de gecombineerde gas/oliecentrale Wernsdorf in de buurt van Graz.

Op die manier werd 1000 MW extra energie op het netwerk gezet. Volgens een TenneT Duitsland woordvoerder werd dit uit voorzorg gedaan juist vanwege de harde wind in het noorden en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het Zuid Duitse netwerk.

Een ander probleem dat de stroomtekorten in het zuiden kan verergeren zijn de hogere stroomprijzen die in het zuiden betaald moeten worden. De noodcentrales, gas-, kolen- of olie gestookt, zijn onrendabel en wekken hooguit 1000 uur per jaar stroom op. De extra kosten hiervan moeten door burgers en bedrijven worden opgebracht terwijl ze ook al worden aangeslagen voor de kosten van windenergie in het noorden.
De Duitse centrales die TenneT nu in noodgevallen gebruikt zijn eigendom van onder andere E.ON en RWE. Deze bedrijven doen niets liever dan de genoemde centrales sluiten omdat ze zo onrendabel zijn maar de Duitse regering heeft vorig jaar zomer besloten dat deze centrales open moeten blijven.

Om kosten te besparen heeft minister Rösler van Economische Zaken al voorgesteld om een in 2011 gesloten kerncentrale als stand-by te gebruiken.

Op dinsdagmorgen 5 februari steeg de elektriciteitsproductie naar 22.106 Megawatt. Geanticipeerd werd op 24.000 Megawatt windenergie. Dit veroorzaakte een prijsdaling van elektriciteit op de energiebeurs van Leipzig van ongeveer een halve Eurocent per opgewekte kilowattuur. Oostenrijkse energieleveranciers kochten voor die dag vanwege de lage prijs een vermogen in van 7000 Megawatt, dat geëxporteerd werd naar Oostenrijk terwijl diezelfde dag drie Oostenrijkse elektriciteitscentrales stroom opwekten voor het zuiden van Duitsland.

Zie ook TenneT neemt voorzorgen tegen Duitse blackout