De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-046 Energieplannen kabinet onder vuur, maatschappelijke steun minimaal

Energieplannen kabinet onder vuur, maatschappelijke steun minimaal

Donderdag 7 februari 2013

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft de politieke steun voor zijn energieplannen binnen. De maatschappelijke steun is echter minimaal. Met name de contracten voor een enorm windmolenpark voor de kust van Urk blijven verontwaardiging zaaien.

Een Kamermeerderheid is sinds kort voorstander van ‘near-shore’ windmolenparken. Ook de plannen voor parken op het IJsselmeer beginnen grootse vormen aan te nemen. Vorige week sloot ontwikkelaar Westermeerwind een miljardendeal met Siemens voor de bouw van 48 turbines bij de kust van Urk. Daarmee wordt het in één klap het grootste windmolenpark van Nederland.

Cultuurhistorie
De gemeente Urk vocht de plannen aan, maar ving bot bij de Raad van State. De gemeente voelde zich buitenspel gezet door de Rijksoverheid. Die gebruikte de crisis- en herstelwet om Urk buiten de besluitvorming te houden. Gemeente woordvoerder Simone Mahn houdt zich netjes. „Wij blijven van mening dat bij zo’n ingrijpende zaak en inbreuk op het cultuurhistorisch karakter van Urk de wettelijke mogelijkheid moet blijven bestaan voor een andere overheid om bezwaar en beroep aan te tekenen.”

Het voormalige eiland is niet de enige plek waar de plannen van Kamp met argwaan worden ontvangen. Watersportvereniging KNWV denkt dat windmolenparken op het IJsselmeer rampzalige gevolgen hebben voor de watersport. Recreanten zullen het gebied links laten liggen, vreest woordvoerder Frank Jibbe. „Deze windmolens dreigen een hek te vormen om het IJsselmeergebied. De rust is weg als er straks torens van wel 200 meter hoog staan.” Jibbe schat in dat de torens geen direct risico zullen opleveren. Hij sluit evenwel niet uit dat surfers en zeilers uitwijken naar de vaargeulen van de beroepsvaart. „Dan ontstaan er wel gevaarlijke situaties.”