De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-047 Schaliegas verantwoordelijk voor sluiting kerncentrales

Schaliegas verantwoordelijk voor sluiting kerncentrales

Vrijdag 8 februari 2013

Dit moet milieugroeperingen toch wel aanspreken?
De enorme ontwikkeling van schaliegas in de VS zorgt voor sluiting van steeds meer kerncentrales.
De beslissing van Duke’s Energy, qua marktwaarde de grootste energiemaatschappij in de VS,  om in Florida een kerncentrale te ontmantelen is ingegeven door het aanbod van goedkoop schaliegas. In plaats van een peperdure reparatie,  onderhoud en scherp toegenomen veiligheidseisen van de kerncentrale, de duurste ooit in de geschiedenis van de kernenergie in de VS, kiest de directie voor ontmanteling van de kerncentrale.

Het bedrijf is nog in onderhandeling met de Staat om de kosten van de reparatie en onderhoudsbeurt van naar schatting $ 1.65 miljard op de belastingbetaler te mogen verhalen. Bovendien wordt er door de Public Service Commissie van de staat Florida nog een hoorzitting gehouden of het in het belang van de klanten is om de kerncentrale te sluiten.

De verschuiving van het energielandschap naar schaliegas ten koste van kolen en kernenergie schept een compleet nieuwe energielandschap in de VS.

Om een idee te geven wat de productiekosten zijn

De all-in kosten om elektriciteit te produceren lagen in het vierde kwartaal van 2012, inclusief bedrijfs- en kapitaalkosten op $ 90,42 per opgewekte megawattuur bij een schaliegascentrale, op $ 140,13 bij een kolencentrale en $ 143,29 bij een kerncentrale. Aldus een berekening die Bloomberg heeft gemaakt.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie kunnen met een megawattuur 800 gemiddelde Amerikaanse huishoudens voor 1 uur van elektriciteit worden voorzien.

De Crystal River 3 kerncentrale van Duke’s Energy is de tweede kerncentrale in de VS die de deuren sluit als gevolg van de opkomst van het schaliegas.  Het eerste energiebedrijf dat al daadwerkelijk aan een ontmanteling van zijn kerncentrale, de Kewaunee Reactor, is begonnen is Domimion Resources Inc. In Wisconsin.

Behalve deze twee kerncentrales staan nog vier andere kerncentrales in de VS op de nominatie ontmanteld te worden omdat ze niet meer kunnen concurreren met schaliegas.

Ook in Canada is een kerncentrale gesloten vanwege het riante aanbod van schaliegas. De Gentilly-2 kerncentrale in Quebec is gesloten.

Franse kernenergie lobby ligt aan de beademing

In Frankrijk kijkt de kernenergielobby met argusogen naar de ontwikkelingen in de VS. Ze zien hun visie op hun eens gevierde nucleaire energie verdampen. Tientallen jaren konden fabrikanten van staal, glas en chemicaliën profiteren van de laagste energieprijzen in Europa dankzij de 58 kerncentrales die het land in bedrijf heeft. Maar zelfs bij die lage prijzen kan de Franse industrie al niet meer concurreren met de industrie in de VS vanwege het schaliegas. Duitsland heeft er met miljarden subsidies tot nu toe voor gezorgd dat de industrie nog enigszins kan concurreren, maar ook daar loopt ondanks de subsidies het concurrentievermogen snel terug.
De kernenergie lobby in Frankrijk heeft er twee jaar geleden voor gezorgd dat het boren naar schaliegas in Frankrijk in de ban werd gedaan maar het ziet ernaar uit dat de tijden zijn veranderd.

De signalen uit de energiemarkten zijn duidelijk. Niets kan echt concurreren met schaliegas, tenzij het zogenaamd duurzame energie is die met honderden miljarden wereldwijd wordt gesubsidieerd.

Er zit geen muziek meer in kernenergie

Er zit kennelijk geen muziek meer in de bouw van nieuwe kerncentrales. Zo trokken in Duitsland de bedrijven RWE en E.ON zich terug van de markt voor de bouw van kerncentrales. In Engeland is het bedrijf Centrica, samen met de Franse partner EDF gestopt met de bouw van kerncentrales en is nu helemaal voorbereid op de komst van schaliegas uit de VS. Centrica gelooft dat het beter in de VS kan investeren in schaliegas omdat er in Engeland inmiddels ook geen animo meer is om in windparken te investeren.
Centrica wil in de VS voor miljarden Britse Ponden schaliegas kopen en dat in vloeibare vorm naar Engeland transporteren om Engeland in de overgangsfase naar een eigen schaliegas voorziening te helpen energie onafhankelijk te worden.

De terugtrekking van Centrica van de kernenergiemarkt slaat een behoorlijk gat in de energieplannen van de Britse regering. De regering zal nu het gat proberen op te vullen met een versnelde schaliegas productie. Dit kan politiek beter verkocht worden dan een kwetsbaar nucleair energiebeleid.

Is schaliegas echt zo slecht voor de omgeving als beweerd wordt?

Dat het inmiddels niet slecht gaat in de VS blijkt uit financiële gegevens die de FED in Minneapolis bekend heeft gemaakt.
De deposito’s bij banken in de buurt van het Bakken schaliegas basin, dat zich uitstrekt van North Dakota tot de noordoostelijke hoek van Montana, zijn vorig jaar met 15 procent gestegen tot $ ruim 4 miljard. En dat voor een streek waar een bank voorheen niets anders was dan een houten schuurtje met de tekst Wells Fargo erop en een slapende bankdirecteur op een schommelstoel voor de deur.

(Bronnen: Bloomberg, MontrealGazette, HeraldScotland, TheTimes en Businessweek)

En wat doet Nederland?

In Nederland stelt men tussen 2013 en 2020 liever bijna € 40 miljard ter beschikking om windmolens te bouwen en naar warm water te boren.
Als Nederland niet binnen vijf jaar uit  de Europese top van energie leverende landen wil vallen dan moet het nodig op die manier doorgaan. Dan is een gasrotonde een fata morgana geworden en moeten we in plaats van exporteur importeur worden. Tegen hoge kosten voor de consument, want die buitenlandse stroom is altijd duurder dan je eigen fossiele stroom en bovendien, de windsubsidie moet ook door iemand tot in lengte van jaren opgehoest worden.