De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-049 Shell ziet schaliegas-mogelijkheden in Europa

Shell ziet schaliegas-mogelijkheden in Europa

Zondag 10 februari 2013

“Europa loopt het risico economisch achterop te raken, als het de schaliegasrevolutie aan zich voorbij laat trekken”. Gerald Schotman, chief technology officer van Shell, en Jan Mengelers, bestuursvoorzitter van TNO, maken zich zorgen over de afwijzende houding in veel Europese landen tegenover het nieuwe energiefenomeen. “Dat de discussie überhaupt niet gevoerd wordt, is zorgelijk. Shell wil dat gesprek in alle openheid voeren”, stelt Schotman.

De Shell-directeur wijst erop dat gas, of dat nou in de vorm van aardgas, LNG (gekoeld vloeibaar gas) of schaliegas is, een grote rol zal spelen in de transitieperiode naar duurzame energie. “De vraag naar energie zal de komende decennia nog zeker met 40% toenemen. Europa kan het zich niet permitteren een zo belangrijke energiebron te negeren”.

Schotman heeft wel degelijk begrip voor de bezwaren die er leven tegen de schaliegaswinning. Zo zijn er in de VS gevallen van lucht- en grondwatervervuiling geconstateerd, die er mogelijk aan kunnen worden toegeschreven. “Daarom zijn we ook eerlijk en transparant over onze aanpak en blijven investeren in onderzoek en innovatie, zoals we in Nederland doen met TNO.” Schotman en Mengelers wijzen erop dat de Europese economie veel aan concurrentiekracht zal inboeten als de rest van de wereld wel toegang heeft tot goedkope energie. “Je ziet nu al dat veel energie-intensieve industrie naar de VS verhuist of besluit er extra te investeren.”

Shell en TNO besloten onlangs de toch al innige banden nog verder aan te halen. De energiegigant en het onafhankelijke onderzoeksinstituut ondertekenden een overeenkomst om de samenwerking op het gebied van innovatieve technologie nog verder te verdiepen.

„Het is een bestendiging van wat we al deden. Op deze manier wordt onze samenwerking verder gestroomlijnd en verdwijnt er een hoop ruis van de lijn”, stelt Jan Mengelers. Schotman roemt de samenwerking. „Innovatie is bij uitstek een contactsport. Technici willen niet met contracten en dat soort zaken bezig zijn. Technici willen creëren, samen nieuwe technologieën ontwikkelen.”

Shell en TNO werken al tien jaar intensief samen. Zo onderzoekt TNO samen met Shell nieuwe afdichtingstechnologieën voor olie- en gasputten en nieuwe technieken om bestaande bronnen beter te benutten. TNO ontwikkelt samen met Shell fiber-optische sensoren waarmee de kilometers lange leidingen op honderden plaatsen gemonitord kunnen worden om zo het productieproces te verbeteren.