De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-053 Schalie olie geeft de wereldeconomie een enorme stimulans

Schalie olie geeft de wereldeconomie een enorme stimulans

Donderdag 14 februari 2013

De productie van schalie olie kan de wereldeconomie in 2035 stimuleren met een bedrag van ongeveer $ 2700 miljard. Aldus een rapport van PricewaterhouseCoopers. Het rapport vermeldt dat het aanbod van schalie olie kan oplopen tot 12% van de totale wereldolieproductie, of 14 miljoen vaten per dag. Het aanbod zal zorgen voor een daling van de olieprijs tot 40%.

Schaliegas en schalie olie zijn naar voren gekomen als een haalbare manier om de energievoorraden  te vergroten.

Volgens het rapport van PwC kan de toevloed van schalie olie zorgen voor een extra economische wereldwijde groei van 3,7%. Dat is het equivalent van de economie van Engeland als die in 2035 aan de wereldeconomie zou worden toegevoegd.

De voordelen van prijsverlagingen van olie als gevolg van de opkomst van schalie olie zal per land sterk verschillen.

Huidige grote olie-exporterende landen als Rusland en het Midden Oosten zouden op de lange termijn aanzienlijke netto verliezers kunnen worden, tenzij ze hun eigen productie van schalie olie op grote schaal gaan toepassen.

China

Vorige maand heeft China haar intenties om schaliegas en schalie olie te winnen duidelijk kenbaar gemaakt. Het land heeft in 19 grote gebieden waar zich schaliegas bevindt aan 16 bedrijven exploratie vergunningen verstrekt.

De vraag naar energie is in China de afgelopen paar jaar geëxplodeerd vanwege de economische groei. Het land is nu ’s werelds grootste energieverbruiker.

Engeland

In december vorig jaar heeft de Britse regering het startsein gegeven om de exploratieboringen te hervatten nadat ze vorig jaar werden stilgelegd omdat zich in de buurt van Blackpool twee lichte aardschokken hadden voorgedaan.

Noord Ierland

Het rapport van PricewaterhouseCoopers vermeldt verder dat de schaliegas en schalie olie reserves in Noord Ierland worden geschat op een waarde van minstens £ 80 miljard. De meeste reserves zitten in het noord westen van Noord Ierland, in de omgeving van Fermanagh in de grond.
De schattingen over de hoeveelheid schaliegas die gevonden kan worden lopen uiteen van een equivalent van 1,2 miljard tot 1,5 miljard vaten olie.

Download hier het rapport van PricewaterhouseCoopers

Lees ook ons Dossier Schaliegas