De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-056 Duitsland: geen schaliegas winnen in waterwingebieden

Duitsland: geen schaliegas winnen in waterwingebieden

Vrijdag 15 februari 2013

In Duitsland wordt het verboden om te boren naar schaliegas in gebieden waar drinkwater wordt gewonnen uit grond – en oppervlaktewater. Dit zegt de Duitse minister van Milieu Peter Altmaier (CDU) in een interview tegenover radiozender Deutschlandfunk.

Altmaier zegt in het interview onder meer: “Boren naar schaliegas zal worden beperkt in de wet – en regelgeving. In de coalitie (CDU, SDP en FDP) is bepaald dat boren naar schaliegas verboden wordt voor gebieden waar drinkwater uit de grond wordt gehaald. Voor alle overige gebieden zullen we  strengere eisen gaan opnemen in de regelgeving. De effecten op het milieu van deze boortechniek gaan we stelselmatig onderzoeken”.

En vervolgt: “Ik verwacht niet dat er in Duitsland op de korte termijn naar schaliegas geboord gaat worden. Ik adviseer dan ook alle bedrijven om de komende tijd geen vergunningen aan te vragen. We moeten absoluut zeker weten welke chemicaliën voor deze techniek gebruikt worden en erachter komen hoe de risico’s van deze techniek kunnen worden verminderd. Het verschil met de VS is dat daar geboord is in bijna onbewoonde gebieden. In Duitsland zijn bijna alle gebieden bewoond en daarom is een vergelijkbare ‘schaliegas revolutie’ in Duitsland niet aan de orde”.

Lees ook ons Dossier Schaliegas

Chemicaliën die bij het boren naar schaliegas worden gebruikt

Schaliegas fracken zonder water, zand en chemicaliën

 

Hoe zit dat nu bij Cuadrilla dat in Nederland proefboringen wil verrichten?

Cuadrilla
Het bedrijf Cuadrilla dat onder andere in Brabant wil boren gebruikt twee soorten chemicaliën, te weten glutaaraldehyde om de groei van bacteriën te voorkomen en polyacrylamide, dat helpt om het zand in de scheurtjes te brengen. Als het te gebruiken water bacteriologisch zuiver is dan hoeft de glutaaraldehyde niet gebruikt te worden.

Glutaaraldehyde is een desinfecterend middel en wordt gebruikt om instrumenten te steriliseren (in de medische sector tandartsinstrumenten en laboratoria),  een bestandmiddel dat in leerlooierijen wordt gebruikt, een bestandmiddel van fixeermiddelen die in de fotografie worden gebruik.
Het is schadelijk voor vissen en watervlooien. Het is biologisch afbreekbaar en hoopt zich niet op in het milieu en levende wezens (planten en/of dieren)

Polyacrylamide is niet giftig, is sterk waterabsorberend en vormt daarbij een zachte gel.
De gel wordt gebruikt bij de fabricage van zachte contactlenzen, als onderhuids vulmiddel voor plastische gezichtschirurgie, als bodemverbeteraar voor akkerlanden. In de anionische vorm speelt het een belangrijke rol in de waterzuiveringsindustrie. Samen met driewaardige metaalzouten zoals ijzer(III)chloride of aluminiumchloride wordt polyacrylamide gebruikt voor het uitvlokken van organische verontreinigingen uit het water.