De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-060 NVWA waarschuwt voor gevaarlijke zonnepanelen

NVWA waarschuwt voor gevaarlijke zonnepanelen

Dinsdag 19 februari 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor in Nederland verkochte zonnepanelen die plotseling in brand kunnen vliegen. Van de gevaarlijke panelen zijn in Europa de afgelopen jaren rond de 650.000 stuks verkocht. In het buitenland leidde de ontvlambare apparatuur al ten minste vijftien keer tot een (dak)brand.

De brandgevaarlijke zonnepanelen zijn voor de elektrische aansluiting op de achterzijde voorzien van een zogeheten junction box, waarop de aanduiding Solexus en Alrack staat. Deze junction box heeft een gebrekkige aansluiting van een kabel op de printplaat die tot elektrische vonken kan leiden, met het gevaar dat andere elementen smelten of in brand vliegen. De kans op brand neemt toe naarmate de zon sterker wordt, in de lente en in de zomer, en naarmate de zonnepanelen ouder worden.

Het gaat om zonnepanelen van het merk Scheuten Solar Systems, model Multisol, met de typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. Wie de panelen in zijn bezit heeft, moet direct contact opnemen met de leverancier of fabrikant. De panelen zijn tussen augustus 2009 en februari 2012 in heel Europa geïnstalleerd.

De aansluitdoos

De aansluitdoos achterop het zonnepaneel

„Verricht nooit zelf technische handelingen en verwijder de apparatuur niet zelf, omdat er bij deze systemen altijd gevaar is voor een elektrische schok”, laat de Voedsel en Warenautoriteit met klem weten. Bezitters van de panelen kunnen zelf wel de bijbehorende schakelaar in de meterkast uitzetten.

De aansluitbox

De aansluitbox met links op de printplaat de gewraakte connector die niet helemaal op het contact is aangeschoven.
De connector rechts zit wel goed aangesloten. (Klik op de foto voor een vergroting)

Voor de techneut met twee rechterhanden hebben we documentatie bijgesloten om een en ander te controleren. Ga echter niet zelf sleutelen, zeker niet als het nog in de garantieperiode zit. Betreft het een constructiefout dan moet u ook buiten de garantieperiode contact opnemen met uw installateur of fabrikant.

Ook hier geldt weer, goedkoop is duurkoop. De meest goedkope kerstverlichting heeft een betere aansluiting.

 

 

 

 

 

 

 

Faillissement en doorstart

Normaal geldt voor de leverancier de plicht om ondeugdelijke producten te repareren of geld terug te geven.

Scheuten Solar Systems BV. ging vorig jaar failliet. Het Chinese Sunway Technology Investment uit HongKong kocht de commerciële activiteiten van Scheuten Solar over. De Scheuten Groep, opgericht door Quote 500-lid Jacques Scheuten, ging door met onderdeel Optisol dat vanwege de glasgeïntegreerde zonnesystemen veel gemeen heeft met de glasdivisie. Ook de Research & Development afdeling ging over naar de Scheuten Groep. Maar het merk Scheuten Solar maakte door een partnership met het Chinese Powerway ook een doorstart onder de naam Scheuten Solar Solutions. CEO is daar de Chinees Benson Wu van Powerway.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het bedrijf daarom ‘geen partij’ is in deze kwestie.

De fabrikant wist volgens diverse media al in 2010 van het brandrisico, maar zou pas actie hebben ondernomen in de zomer van vorig jaar, toen in Frankrijk twee keer brand was ontstaan. De documentatie die hierboven te downloaden is dateert van maart 2012.

Bij de curator van het failliete Scheuten zijn inmiddels ruim duizend schadeclaims binnengekomen.

Doorgeven

Scheuten Solar had moeten doorgeven dat er mogelijk branden waren ontstaan door zijn zonnepanelen, maar heeft dat volgens het NVWA niet gedaan. Het is niet bekend hoe lang het bedrijf al wist van de branden, zei een NVWA-woordvoerder.

Volgens de NVWA moeten bedrijven na zulke incidenten de autoriteiten op de hoogte stellen. Dat gebeurde echter niet. Ook consumenten kregen niets te horen. Het is niet bekend waarom de onderneming dat niet heeft gedaan.

Gedupeerden Scheuten kunnen naar curator

Mensen en bedrijven die zonnepanelen van Scheuten Solar op hun dak hebben, kunnen contact opnemen met de curator van het Venlose bedrijf, dat vorig jaar failliet is gegaan.
Curator Boels Zanders heeft een speciaal e-mailadres voor klachten: mailto: scheutensolar@boelszanders.nl . Dat liet het nieuwe Scheuten Solar, dat een doorstart heeft gemaakt, vanmorgen weten.

Scheuten Solar zelf zegt niets te kunnen doen. „We zijn niet het oude bedrijf. We hebben alleen de naam overgenomen. We maken nieuwe producten met nieuwe onderdelen”, zegt een woordvoerder.

Productaansprakelijkheid

Uit het jongste faillissementsverslag van 18-01-2013:

Er wordt door de curator veelvuldig en intensief met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraar overleg gevoerd over reeds ingediende en nog te verwachten claims in het kader van product aansprakelijkheid.

Meld u dus bij de curator via bovenstaande link.

Voor de volledigheid volgen hier en hier nog de eerste twee faillissementsverslagen.

Vraag

Of afnemers van de Multisol-zonnepanelen inderdaad hun kosten vergoed krijgen, is nog maar de vraag.

In een schriftelijke verklaring laat curator Boels Zanders weten dat de totale kosten nog niet bekend zijn en dat dus onduidelijk is of de verzekeraar alles gaat betalen of dat klanten slechts een deel van hun kosten terug krijgen. Onbekend is wanneer dat duidelijk is en hoe dat afgehandeld wordt.