De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-063 RWE CEO Terium ziet in offshore uitbreidingen significante risico’s

RWE CEO Terium ziet in offshore uitbreidingen significante risico’s

Woensdag 20 februari 2013

De ontwikkeling van offshore windparken in Duitsland is naar het oordeel van de CEO van Energiemaatschappij RWE, Peter Terium, tot stilstand gekomen. “De risico’s zijn te aanzienlijk”, zei Terium vorige week op een bijeenkomst voor economische journalisten in Hamburg. RWE volgt de ontwikkelingen kritisch en bekijkt uiterst voorzichtig of de bouwkosten van de voorgestelde windmolenparken kunnen worden gegarandeerd.

Terium denkt dat de investeringen die zijn bedrijf in Engelse windparken heeft gedaan voor zijn bedrijf meer rendement opleveren dan de Duitse windmolenparken. “RWE is geen rijke energiemaatschappij”, zei Terium, “ en we kijken meer dan voorheen of er voor Duitse offshore windmolenparken voldoende financiële middelen beschikbaar zijn”.

RWE bouwt op dit moment het offshore windpark Nordsee Ost op 35 km ten noorden van Helgoland. De voorgenomen bouw van een ander offshore windmolenpark, Innogy Nordsee 1, dat op ongeveer 40 km ten noorden van het eiland Juist moet worden gebouwd heeft RWE vorig jaar in de mottenballen gelegd. De beslissing om in dit offshore windmolenpark te investeren is nog steeds niet genomen. De situatie bij RWE is tekenend voor de hele offshore windindustrie. Zie ook RWE stopt groot windturbine project

Er werken verschillende windmolenparken, bijvoorbeeld Dan Tysk aan de Deens Duitse grens. Dit is een project van Vattenfall en de Duitse stad München heeft met Global Tech 1, op 93 km ten noorden van Juist een eigen windpark waarvan de opgewekte energie niet in München wordt genuttigd. De stad strijkt miljoen subsidie op en alleen dat al lijkt een winstgevende business te zijn. De Duitse consumenten betalen wel.
De bouw verschillende andere offshore windmolenprojecten werd uitgesteld of helemaal geschrapt.

CEO Terium houdt de oorspronkelijke ontwikkelingsdoelstellingen van de federale overheid van 10 Gigawatt aan geïnstalleerd vermogen in 2020 en 25 Gigawatt in 2030 als niet langer haalbaar.

Vergunningen van de Duitse overheid om offshore windparken te bouwen zijn er voldoende, maar beleggers en banken klagen over de onzekere randvoorwaarden van deze vergunningen. Deze omvatten de aansluitingen van windparken op het Duitse elektriciteitsnetwerk en de vergoeding voor de huidige Erneuerbare Energien Gesetz (EEG) die op het punt staan naar beneden aangepast te worden. Zo zijn er plannen uitgelekt dat de Duitse federale regering de komende jaren de vergoedingen voor de EEG met ruim € 2.5 miljard wil verminderen terwijl ook de ruime subsidie voor windenergie op de schop gaat. Investeerders ruiken zoiets haarfijn, weten wat dit soort signalen betekenen en houden de hand op de knip.

RWE offshore windpark voor de kust van Wales

RWE offshore windpark voor de kust van Wales. (Klik op de foto voor een vergroting)

Een offshore windmolenpark kost tussen de € 1 en € 3 miljard en onder de huidige onzekere randvoorwaarden zullen beleggers en banken niet bereid zijn om in Duitse offshore windparken te investeren. Investeerders kijken vooral naar Engeland, maar ook daar wordt het animo om te investeren in offshore windparken steeds kleiner. Dat staat in verband met de toezegging van de Britse regering aan boorbedrijven als Cuadrilla om weer naar schaliegas te mogen boren.

De ontwikkeling van offshore windparken in Noord Duitsland is van groot economisch belang voor de regio. Veertien havens aan de Noord Duitse kust zijn voorbereid op de bouw en exploitatie van installaties die gebruikt worden bij de bouw van offshore windparken. Scheepswerven hopen op orders voor schepen en onderhoudsklussen.

Vanwege het feit dat de bouw van offshore windmolenparken inmiddels een achterstand van jaren heeft opgelopen lijken de investeringen die in de 14 havens zijn gedaan, nu ook te verdampen. Investeerders zijn niet langer bereid water bij de wijn te doen zodat verwacht wordt dat binnenkort de eerste faillissementen zich in deze havensector zullen voordoen.

De CEO waarschuwde tegen buitensporig hoge subsidies en regelgeving in de energiesector. Ze voorkomen dat de markt met de meest efficiënte en technologisch geavanceerde oplossingen komt. Zo zouden, bijvoorbeeld op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie die met hoge bedragen gefinancierd wordt de huidige technologieën niet meer voldoen aan de nieuwste normen.