De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-068 Aansluiten twee windmolens Deventer peperdure zaak

Aansluiten twee windmolens Deventer peperdure zaak

Woensdag 27 februari 2013

Het aansluiten van twee windmolens nabij het A1 bedrijventerrein in Deventer gaat een vermogen kosten. De aansluitkosten kunnen oplopen tot € 10 miljoen. Het hanteren van een oude grens maakt het aansluiten van de twee windmolens die bij het bedrijvenpark gepland staan miljoenen duurder.

Dat komt omdat de netbeheerders oude provinciegrenzen hanteren. In 1998 voegde Deventer na een hevige strijd met de bewoners van Epse en Gorssel de 180 hectare rondom Epse bij Deventer. De gemeente Deventer wilde graag de grond ten zuiden van de A1 in bezit krijgen om daar een bedrijventerrein aan te leggen. De inwoners van de villadorpen Epse en Gorssel bleven in de kou staan.
De gemeente- en provinciegrens werd verlegd, maar niet door de beheerders van de elektriciteitskabels.
Voor Enexis in Overijssel en Liander in Gelderland is de snelweg A1 nog steeds de grens. Volgens een woordvoerder van Liander lagen de kabels al voor de grenscorrectie in de grond.

Impressie van een van de windmolens op Kloosterlanden

Impressie van een van de windmolens op Kloosterlanden. (Klik op de foto voor een vergroting)

Enexis zou met een korte kabel kunnen volstaan, maar omdat het nieuwe bedrijventerrein aan de zuidkant van de snelweg A1 ligt moet Liander voor de stroom zorgen. Dat bedrijf heeft daarvoor een nieuwe een elf kilometer lange kabel nodig die vanuit Warnsveld bij Zutphen, via Gorssel en Epse naar Deventer moet worden aangelegd.

De kosten daarvan kunnen oplopen tot zeker € 10 miljoen. Ook de twee geplande windmolens worden op het Gelderse netwerk aangesloten nu zij deel uitmaken van het zogenaamde slimme energienet op het bedrijventerrein A1.