De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-072 Berlijn stemt in met regels omtrent boren naar schaliegas

Berlijn stemt in met regels omtrent boren naar schaliegas

Vrijdag 1 maart 2013

Een slechte week voor de tegenstanders van het boren naar schaliegas. De Duitse federale regering heeft deze week een belangrijke stap gezet in de richting van de totstandkoming van regelgeving voor het boren naar schaliegas.

Minister Altmaier heeft met zijn collega van Economische Zaken, Philipp Rösler een overeenkomst bereikt over verregaande regelgeving omtrent het boren naar schaliegas waar bedrijven aan moeten voldoen. De minister van Milieu, Peter Altmaier noemde het echter onwaarschijnlijk dat er in Duitsland eenzelfde ‘schaliegas boom’ ontstaat als in de VS.

In de overeenkomst staat dat er niet in schaliegasvelden mag worden geboord die in de buurt van ondergrondse drinkwater voorraden liggen. Bovendien worden de boormaatschappijen gedwongen om aan strenge milieu-eisen te voldoen.

De maatregelen die beide ministers zijn overeengekomen lijken erop dat Duitsland niet langer het boren naar schaliegas verbiedt.

De overeenkomst is in overeenstemming met de woorden van minister Altmaier, half februari gedaan in een interview half februari, waarin hij zei dat de overheid geïnteresseerd is in het creëren van duidelijke praktijkregels. Hij zei onder meer: “We willen het boren naar schaliegas zoveel mogelijk beperken en gaan het niet promoten.”

Het Duitse federaal instituut voor Geowetenschappen en Natuurlijke Hulpbronnen schat dat er tussen de 700 miljard en 2300 miljard kubieke meter schaliegas te vinden is in het land, wat genoeg zou zijn om de vraag naar gas voor de komende 13 jaar te dekken.
Ongeveer 14% van deze reserves liggen in de buurt van watervoerende lagen, waardoor de rest, 86%,  onder de nieuwe overeengekomen regels exploiteerbaar is.

Het is nog onduidelijk wanneer de wet met het voorstel wordt aangenomen, maar algemeen wordt verwacht dat Kanselier Merkel de wet wil laten ingaan nog voor de verkiezingen in september a.s..

Groene- en Centrum-linkse oppositiepartijen hebben hun scepsis geuit en hebben eind vorig jaar tevergeefs geprobeerd een ban op het boren naar schaliegas af te roepen. Het voorstel van deze partijen werd met ruime meerderheid door het Duitse parlement verworpen.

De nieuwe wet zou de weg vrijmaken voor proefboringen door Exxon Mobil Corp. en het Duitse Wintershall.
(Bronnen: der Spiegel, Handelsblatt, FAZ)