De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-073 Nieuwe vertraging Duits offshore windpark, fundering converter platform niet stabiel

Nieuwe vertraging Duits offshore windpark, fundering converter platform niet stabiel

Zaterdag 2 maart 2013

Siemens heeft met de bouw van een offshore windpark voor het eiland Sylt grote problemen. Ondanks een uitgebreid geologisch onderzoek van de bodemstructuur en op aanwijzen van TenneT dat de bodem goed was, blijkt het gewicht van het transformator- en converter platform dermate groot dat er een nieuwe fundering voor dit platform gemaakt moet worden.

De kiel wordt gelegd

Bij een schip noemt men deze gebeurtenis, de kiel wordt gelegd, bij een huis wordt de eerste steen gelegd, bij een converter- en trafo platform noemt men het anders. Hoe het ook genoemd wordt, het brengt geen voorspoed. (Klik op de foto voor een vergroting)

Vanwege deze problemen moet de aansluiting van het door Siemens gebouwde offshore windpark opnieuw uitgesteld worden. De oorspronkelijke doelstelling was om het windpark aan het einde van dit jaar in gebruik te nemen, maar door eerdere vertragingen was dat al uitgesteld naar het voorjaar van 2014. Onder de huidige omstandigheden is dat onhaalbaar. Siemens hoopt nu op z’n vroegst ergens eind 2014 de eerste stroom te kunnen produceren.

Eerdere vertragingen bij de bouw van dit windpark leverden Siemens al een schadepost van ruim € 600 miljoen op. Tel daarbij de huidige problemen op en de schade kan zomaar met nog eens € 400 miljoen toenemen tot ruim € 1 miljard.

Een nieuwe geologische studie heeft echter een verrassende wending aan de bouw van het windpark gegeven. Het onderzoek onthulde een zachte laag zand in de bodem met de structuur van drijfzand. Het zou zomaar kunnen dat het huidige converter- en trafoplatform aan het verzakken is, maar dat wordt door niemand bevestigd…..

Het converter- en trafo platform als het klaar is

Het converter- en trafo platform als het klaar is. (Klik op de foto voor een vergroting)

Dat betekent dat de eerdere fundering van het converter- en trafoplatform niet op 70 meter moet liggen maar op 106 meter.

Het Sylwin project van Siemens bij het eiland Sylt wekt met 80 windmolens 288 Megawatt op als het waait en kost ongeveer € 700 miljoen. Dit windpark is onderdeel van vier gelijksoortige windparken die bij elkaar meer dan 860 Megawatt moeten opwekken.
(Bron: Handelsblatt)

Sinds vorig jaar door de federale regering een juridisch raamwerk is vastgesteld wie de schade bij vertragingen moet betalen, lijkt het erop dat Tennet voor maximaal € 100 miljoen kan worden aangesproken en dat het restant bij de Duitse consument wordt neergelegd.
Hoe ver kun je de consument uitknijpen op basis van een klimaatbeleid dat op foute computermodellen en leugens is gebaseerd?