De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-074 Ministers Altmaier en Rösler komen uit de schaliekast

Ministers Altmaier en Rösler komen uit de schaliekast

Zaterdag 2 maart 2013

Maandenlang spraken de Duitse minister Altmaier van Milieu en minister Rösler van Economische Zaken meer over elkaar dan met elkaar, maar plotseling verschenen ze afgelopen dinsdag gebroederlijk naast elkaar op een persconferentie naar aanleiding van een wetsvoorstel om het boren naar schaliegas onder strenge regels toe te staan.

Minister Altmaier verdedigde de besluitvorming met de woorden “Alles om het milieu te beschermen.”
Voor de oppositie is het echter duidelijk dat de Duitse regering het boren naar schaliegas wil legaliseren.

De ministers zijn het over twee punten eens geworden, namelijk dat er niet in de buurt van waterwingebieden mag worden geboord en dat de boormaatschappijen voordat ze gaan boren een verplichte milieu-effect rapportage moeten maken.

Maar de inkt van de overeenkomst is nog niet droog of beide ministers hebben ieder een andere interpretatie van het wetsvoorstel.
Altmaier zegt dus dat de bescherming van het milieu belangrijker is dan het economische belang, maar de boodschap is in feite: we willen het boren naar schaliegas inperken maar we willen het niet verbieden.

De woorden van minister Rösler wijzen op een andere interpretatie. Hij zegt dat het boren naar schaliegas goede mogelijkheden biedt, maar we moeten altijd de gevolgen voor het milieu in het achterhoofd hebben. Tot zover weinig verschil van mening tussen beide ministers, maar zegt Rösler, de industrie heeft plannen aangekondigd om milieuvriendelijke boormethoden te ontwikkelen wat een veelbelovende toekomst biedt.

Voor de oppositie betekenen deze woorden van Rösler niets anders dan dat hij het boren naar schaliegas via een achterdeur probeert te legaliseren.

“Als we besluiten om niet in drinkwatergebieden naar schaliegas te boren dan betekent dit dat er buiten die gebieden wel geboord mag worden,” zei de woordvoerder Energiezaken van de Groenen in de Bondsdag.

De druiven zijn zuur bij de Groenen, “want,” zegt de woordvoerder Energiezaken, “het wetsontwerp verbiedt het boren naar schaliegas niet, maar legaliseert het zelfs.”
“Drinkwatergebieden waren toch al oninteressant voor de boormaatschappijen vanwege de strenge milieuregels. Boren naar schaliegas in drinkwatergebieden  verbieden, is hetzelfde als skiën in de Sahara verbieden.”