De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-075 Schoonste gascentrale staat stil

Schoonste gascentrale staat stil

Maandag 4 februari 2013

De gloednieuwe Enecogen-gascentrale in Rotterdam Europoort, die € 652 miljoen kostte, staat een jaar na de feestelijke opening alweer stil. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De als ‘Nederlands schoonste’ in de markt gezette gascentrale is het jongste en meest prominente slachtoffer van de ongekende opmars van steenkool  als dominante stroomopwekker in de Nederlandse markt. Dat blijkt uit cijfers van de mede-eigenaar van de Enecogen-centrale, het Deense Dong.

Volgens Dong heeft zijn deel van het complex vorig jaar slechts 0,6 terawattuur aan stroom geproduceerd.
Dat komt er omgerekend op neer dat het in 2012 maar 690 uur heeft aangestaan, op een totaal van 8760 mogelijke draaiuren.
Het betekent dat de centrale maar 8% van de tijd heeft aangestaan. Daardoor leverde die een gezien de verwachtingen bij de bouw teleurstellende 0,5% van de Nederlandse stroomconsumptie.

Eneco, dat aanstaande donderdag zijn jaarcijfers publiceert, wil niet zeggen hoeveel zijn deel van de centrale heeft gedraaid. In theorie kan een van de twee onderdelen op volle kracht draaien, terwijl het andere de hele tijd uitstaat.

Nederlandse energiemarkt verziekt door gesubsidieerde Duitse windparken

De situatie van de Enecogen centrale geeft haarscherp de verziekte verhoudingen op de Nederlandse energiemarkt weer.
Nederland importeert steeds meer goedkope stroom die afkomstig is uit gesubsidieerde Duitse windparken die de stroom in eigen land niet kwijt kunnen vanwege onvoldoende capaciteit van het Duitse netwerk. Tegelijkertijd zorgt de lage prijs van steenkool ervoor dat de relatief vervuilende kolencentrales worden bijgeschakeld als er extra capaciteit nodig is. Door de lage kosten kunnen deze centrales op bepaalde tijden winstgevend stroom produceren, bijvoorbeeld in de avonduren.

De Nederlandse kolencentrales draaien daardoor momenteel op hun maximum, een ontwikkeling die nog wordt versterkt door het in Duitsland spotgoedkope bruinkool.
Vooral Essent-eigenaar RWE is een grote fan van bruinkool, die het onder de eufemistische merknaam ‘Lignite Energy’ zelfs internationaal uitrolt.

Gascentrales zijn ondertussen het kind van de rekening van deze ontwikkeling. De spotprijzen op de Nederlandse stroommarkt, ofwel een bedrag dat producenten kunnen krijgen voor de opgewekte stroom, noteren rond de 45 euro per megawattuur. Bedrijven als Nuon, Essent en Eneco betalen echter meer dan € 50 voor het gas om die stroom mee op te kunnen wekken. Vooral Nuon heeft recent daarom noodgedwongen € 1 mrd afgeboekt op zijn gascentrales.

De situatie van de Enecogencentrale is extra pregnant, omdat deze juist gebouwd is om ingeschakeld te worden als windmolenparken het door gebrek aan wind laten afweten. Hij kan binnen 20 minuten worden aangezet en is gebouwd om dat in een periode van 25 jaar zo’n kleine 300 keer per jaar te doen. Daarmee is de centrale veel malen flexibeler dan een kolencentrale. Het is nog onbekend of Eneco gaat afboeken op zijn centrale. marktpartijen houden er rekening mee dat het onontkoombaar is dat meerdere gascentrales in Nederland uit de vaart worden genomen. De vraag is welke partij dat uiteindelijk gaat doen en dus de pijn gaat nemen. momenteel werkt de Sociaal-Economische Raad (SER) samen met de energiesector onder meer aan een mogelijke oplossing voor het probleem dat gascentrales structureel onrendabel dreigen te worden.