De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-077 E.ON sluit vijf fossiele centrales

E.ON sluit vijf fossiele centrales

Woensdag 6 maart 2013

E.ON sluit de komende jaren vijf fossiele energiecentrales in Europa. Dit heeft de manager bedrijfsstrategie en ontwikkeling van E.ON in een interview voor de televisie verklaard. Welke centrales worden gesloten is nog niet bekend gemaakt. E.ON maakt al langer verliezen door haar onrendabele machineparken in Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Nederlandse overheid mede schuldig

Het nieuws is opmerkelijk omdat E.ON nu nog een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte aan het bouwen is, die later dit jaar in gebruik genomen moet worden. E.ON verwijst naar de Rijksoverheid die in 2005 het bedrijf heeft overgehaald de kolencentrale te bouwen. De E.ON manager zegt daarover:

“Eerst gaat het de overheid om betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Nu zitten wij met de brokken van een dergelijk beleid, en gaat het weer om duurzaamheid”.

Volgens E.ON zijn fossiele centrales wel degelijk nodig zijn om de energievraag op te vangen wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. “Maar als je centrales niet betaalt om op de reservebank te zitten, dan gaan ze dicht”.

E.ON moet al langer bloeden voor haar eerdere investeringen in een fossiel machinepark. Topman Teyssen wil dat E.ON minder afhankelijk wordt van wat hij noemt ‘conventionele’ opwekking en wil ‘bepaalde activa’ afstoten.
E.ON werkt met netbeheerders en overheden om ‘tussentijdse oplossingen’ te vinden. Daar wrikt ook de schoen. De machineparken in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal amper meer rendabel te stoken. De Duitse regering eist van E.ON en andere energieconcerns dat haar machineparken als ‘back-up’ fungeren mocht de opwekking uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld in de winter) tegenvallen.