De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-078 Noordelijke Rekenkamer: veel woorden, weinig daden

Noordelijke Rekenkamer: veel woorden, weinig daden

Woensdag 6 maart 2013

De Noordelijke Rekenkamer is uiterst kritisch over de manier waarop de provincies Groningen, Drenthe en Friesland zich inzetten voor de duurzame productie van energie.

Het Noorden wil zich nadrukkelijk profileren als dé energieregio van Nederland en investeerde de afgelopen jaren vele tientallen miljoenen euro’s, maar het blijft vooral bij woorden, adviezen en plannen maken. Slechts een derde van alle doelstellingen is daadwerkelijk gehaald.

Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer maandag in het onderzoek ‘Energie in beweging: van zaaien naar oogsten’. De drie provincies (en de kop van Noord-Holland) vormen vanaf 2003 Energy Valley, dat zich richt op het overschakelen van fossiele naar duurzame energiebronnen. Maar er zijn te weinig projecten van de grond gekomen en nieuwe banen zijn vooral te vinden in advisering en planontwikkeling, zo blijkt uit het onderzoek.

Zorgen 
Zo hebben de provincies veel tijd en geld gestoken in ‘het op de kaart zetten’ van Energy Valley, maar is er van ‘de beoogde versnelling van duurzame energieproductie’ aanzienlijk minder terechtgekomen, aldus de rekenkamer.

De rekenkamer maakt zich ook zorgen over de aanleg van windparken. In de provincies moeten tientallen windturbines komen. Dat is een forse opgave, aldus het onderzoek, vooral ook vanwege de weerstand onder de bevolking. Die is bang dat ze straks wordt omringd door tientallen windmolens van meer dan 100 meter hoog. Volgens de onderzoekers doen de noordelijke provincies er goed aan omwonenden mee te laten profiteren van de opbrengst van de windparken ‘zodat ze niet alleen met de lasten worden opgezadeld”.

Lees hier het rapport van de Noordelijke Rekenkamer

Het rapport begint met een samenvatting waar staat:

De voorraden olie, gas en kolen zijn eindig en dat betekent dat we moeten overschakelen op andere, meer duurzame energiebronnen.

Dat is volstrekte onzin.

Met een door het Internationaal Energie Agentschap genoemde wereldwijde kolenvoorraad van minstens 250 jaar, een olievoorraad van 200 jaar en een gasvoorraad van minstens 500 jaar is de opmerking van de Noordelijke Rekenkamer niets anders dan een poging tot volksverlakkerij en op geen enkele wijze gebaseerd op de werkelijke gegevens. Politici en burgers worden door de NRK al dan niet opzettelijk op het verkeerde been gezet en de burger krijgt tot in lengte van jaren de rekening van deze onzin gepresenteerd in de vorm van allerlei toeslagen op de energierekening.

Nederland gaat wat dat betreft dezelfde kant op als Duitsland waar op dit moment al meer dan 800.000 huishoudens van energie zijn afgesloten omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

In de tussentijd kan men voor een fractie van het geld dat nu aan zogenaamde duurzame energie wordt uitgegeven onderzoek doen naar een echte vorm van duurzame energie in plaats van honderden miljarden Euro’s te investeren in windmolen projecten die in sterke mate een onbalans op de Europese elektriciteitsnetwerken veroorzaken, in een land als China een ongelooflijke humanitaire ramp veroorzaken en bovendien nog eens bijdragen aan een verandering van het klimaat.