De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-079 Europees onderzoek naar Duitse staatssteun grootverbruikers elektriciteit

Europees onderzoek naar Duitse staatssteun grootverbruikers elektriciteit

Vrijdag 8 maart 2013

De Europese Commissie onderzoekt of de Duitse overheid een verkapte vorm van staatssteun heeft verleend aan grootverbruikers van elektriciteit. Mocht dit het geval zijn, dan wil de Europese Commissie onderzoeken of dit de concurrentie met partijen in andere lidstaten heeft verstoord.

Partijen in de Duitse industrie die veel stroom gebruiken zijn door de overheid vrijgesteld van een netwerkheffing. De ontheffing, die vorig jaar naar schatting € 300 miljoen euro bedroeg, wordt gecompenseerd door de Duitse consumenten. Die betalen daar een toeslag op de maandelijkse energienota voor.

De Europese Commissie gaat er in eerste instantie van uit dat de vrijstelling de grootverbruikers voordeel oplevert ten opzichte van concurrerende partijen in andere lidstaten. Ook acht de Europese Commissie het waarschijnlijk dat dit de concurrentie tussen de bedrijven niet ten goede komt. Wel wil de Commissie zorgvuldig onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is.

Sinds de invoering van de vrijstelling begin 2012 heeft de Europese Commissie veel klachten ontvangen van onder meer consumentenorganisaties en energiebedrijven. Zij claimen dat de ontheffing onrechtmatige staatssteun oplevert voor de grootverbruikers.

Eind vorig jaar schreven we een artikel Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

Het ziet ernaar uit de Europese Commissie voet bij stuk houdt.