De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-081 Europa veel te afwachtend met schaliegas

Europa veel te afwachtend met schaliegas

Maandag 11 maart 2013

Europa reageert veel te afwachtend om schaliegas op haar grondgebied te winnen. Hiermee loopt Europa het risico om duizenden banen te verliezen. Dit zegt Karl-Ulrich Köhler, de directeur van Tata Steel in Europa in een interview met NRC Handelsblad.

Energieonhankelijkheid

Köhler ziet in de VS een voorbeeld. Daar maakt de industrie een opleving doordat er de afgelopen jaren veel schaliegas is gewonnen. Hiermee zou het land binnen twintig jaar energieonafhankelijk zijn. Köhler zegt:

“Aan de winning van schaliegas zijn weliswaar risico’s verbonden, maar ik geloof in het beheersen van risico’s in technische processen. Europa reageert veel te afwachtend. Dit kan de economieën van het oude continent schade toebrengen en banen kosten. Ik pleit voor een herwaardering en een heropleving van de maakindustrie, dat is ook een les die we kunnen trekken uit de huidige ontwikkeling in de VS.”

Nederland onderzoekt risico’s

In Nederland wordt er voorlopig niet geboord naar schaliegas. De Rijksoverheid laat onderzoek doen naar welke risico’s aan deze gaswinning in Nederlandse bodem verbonden zijn. Meerdere buitenlandse partijen hebben interesse om in Nederland te gaan boren. Het Britse concern Cuadrilla is de bekendste partij, die in de gemeenten Boxtel, Haaren en Noordoostpolder ook al proeflocaties heeft aangevraagd. Tot nu hebben deze gemeenten geen vergunning verleend om proefboringen te laten plaatsvinden.

Zie ook ons Dossier Schaliegas