De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-082 Rechter: windturbine Sint Maartensbrug mag ‘s nachts niet draaien

Rechter: windturbine Sint Maartensbrug mag ‘s nachts niet draaien

Maandag 11 maart 2013

Een windmolen die non stop conflicten oplevert. Klagende buren en slepende rechtszaken. In Sint Maartensbrug weten ze er alles van. Hier staat sinds zes jaar en grote windturbine en niet tot ieders genoegen. De rechter heeft nu uitspraak gedaan. Ina Vonk is in het gelijk gesteld. De gemeente staat volgens de rechter een te hoge geluidsproductie toe en dat mag niet.

De algemene normen zijn weliswaar per 2011 versoepeld, maar de gemeente had een overgangsregeling van drie jaar met strengere voorschriften moeten volgen. Zijpe, dit jaar opgegaan in Schagen, heeft dat verzuimd. Om te voldoen aan de strengere voorschriften kan de molen ‘s nachts doorgaans niet draaien.

Voor windmolens in polders gelden strengere geluidsvoorwaarden. Dit kan leiden tot verplichte stilstand ‘s nachts.

De windturbine levert stroom voor meer dan twaalfhonderd huishoudens. De eigenaar, agrariër Bernard Schuijt hoort ‘s nachts met genoegen de wieken suizen van zijn turbine, maar door de uitspraak van de rechter zal dit niet meer gaan.

Tweehonderdtwintig meter van de windturbine woont Ina Vonk, oud-Amsterdamse, oud nieuwslezeres, in een prachtig monumentaal huisje. Ze heeft het kwaad met de molen. Ze slaapt met de radio aan om het geluid van de molen niet te hoeven horen. En ze voelt trillingen zelfs in haar matras, heeft ze eens gezegd tegen de media.

De provincie Noord-Holland heeft de turbine illegaal verklaard. toe. Zijpe haalt de molen weg totdat 100 procent vaststaat dat dit juridisch de enige juiste weg is. De turbine-eigenaar zal zijn dure investering immers niet zomaar weghalen.

De landelijke wetgeving rond windturbines is aangepast, de milieuvergunning verviel en Zijpe heeft geen nieuwe regels gesteld. Gemeenten mogen volgens de nieuwe wetgeving alleen nog extra geluidseisen stellen in bijzondere gevallen, zoals ‘stiltegebieden’.

Het is nu afwachten wat de eigenaar van de turbine en de gemeente Schagen gaat doen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Alkmaar.

Lees hier de uitspraak van de Rechtbank Alkmaar

Zie ook: Rechtszaak over windturbine Sint Maartensbrug

en

Windturbine in Sint Maartensbrug al zes jaar een hoofdpijndossier