De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-084 TenneT op zoek naar geld overweegt beursgang

TenneT op zoek naar geld overweegt beursgang

Woensdag 13 maart 2013

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland, overweegt om het bedrijf naar de beurs te brengen. Daarmee wil het concern geld ophalen voor de financiering van nieuwe projecten in Nederland. Dit heeft TenneT vandaag bij de presentatie van de cijfers bekend gemaakt.

Het totale investeringsportfolio van TenneT bedraagt de komende tien jaar circa € 13 miljard, waarvan ongeveer € 5 miljard in Nederland en € 8 miljard in Duitsland (4,5 offshore en 3,5 onshore). Terwijl het aantrekken van eigen vermogen voor het Duitse investeringsportfolio op koers ligt, zal de kapitaalbehoefte voor de investeringen in Nederland op relatief korte termijn ingevuld moeten worden. Dat kan door een kapitaalinjectie van de aandeelhouder, de Nederlandse Staat, of een beursgang (minderheidsaandeel). In 2013 zal hierover een besluit moeten vallen.

De investeringen van circa € 4,5 miljard die TenneT in het Duitse offshore net doet, zullen naar verwachting worden ingevuld door partnerships met investeerders. De overeenkomsten voor investeringen in vier offshore netaansluitingen met Mitsubishi Corporation zijn daarvan een succesvol voorbeeld. Op dit moment wordt met andere geïnteresseerde investeerders gesproken voor de financiering van overige offshore projecten in Duitsland. De nieuwe Duitse energiewet, waarin belangrijke regulering over aansprakelijkheid en een lange termijn ontwikkelingsplan voor offshore windenergie is vastgelegd, maakt de weg vrij voor verdere ontwikkeling van wind op zee.

De redactie van Fibronot.nl merkt op dat er kennelijk geen banken bereid zijn om in TenneT te investeren, dat de Nederlandse Staat geen geld heeft en dat daarom in deze economisch moeilijke tijden een beroep op beleggers wordt gedaan in de hoop daar de benodigde miljarden te vinden.
Links en rechts worden beursgangen afgeblazen vanwege de economisch moeilijke tijden,  TenneT denkt met een nieuwe Duitse wet in de hand dat het geld op de beurs voor het oprapen ligt.