De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-085 Brussel beducht voor schaliegas in VS

Brussel beducht voor schaliegas in VS

Woensdag 13 maart 2013

Europese energie- intensieve  bedrijven zullen de komende decennia een groeiend concurrentienadeel ondervinden ten opzichte van bedrijven uit landen die inzetten op goedkoop schaliegas. Dat concludeert de Europese Commissie in een ontwerpgroenboek over hernieuwbare energie dat binnenkort verschijnt.

Om het probleem te ondervangen moet de marktwerking verbeterd worden door de regels voor de interne markt beter uit te voeren.

Europa ontkomt er verder niet aan om te kijken naar de exploitatie van ‘zowel conventionele als niet conventionele gasbronnen’, aldus het document.

In de VS is de prijs van gas en elektriciteit scherp gedaald door de grootschalige winning van schaliegas (gas uit leisteenlagen). In Europa bestaat er echter grote weerstand tegen schaliegas vanwege de vrees voor milieuschade.

Vorige maand waarschuwde topman Sijbesma van chemieconcern DSM dat grote delen van de Europese industrie straks niet meer kunnen concurreren met Amerikaanse bedrijven. ‘De Amerikanen zetten zwaar in op schaliegas en biobrandstoffen.’

De EU wil de CO2- uitstoot in 2020 met 20% hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Het aandeel van hernieuwbare energie moet op 20% komen en het totale energieverbruik moet met 20% omlaag.
Het document stelt dat deze ambitieuze milieustrategie internationaal echter steeds minder aanslaat.

De Commissie waarschuwt dat er in de meeste landen nieuwe maatregelen nodig zijn om de doelstellingen ook echt te halen, maar door de crisis is daarvoor nauwelijks geld beschikbaar.