De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-090 Spanje na vondsten in de ban van schaliegas

Spanje na vondsten in de ban van schaliegas

Dinsdag 19 maart 2013

Spanje, dat nu ruim 99 procent van zijn fossiele brandstoffen importeert, heeft een voorraad schaliegas in de grond zitten die voldoende is om de consumptie van 70 jaar te dekken. Dat staat in rapporten die  de Spaanse mijningenieurs vereniging Hoge Raad van de Mijnbouw en de Spaanse vereniging van olie- en gasbedrijven Aceip, onlangs publiceerden.

Uiteraard staan milieubewegingen en Greenpeace in Spanje nu ook weer op hun achterste benen. Ze zien hun duurzame plannen in duigen vallen als er naar schaliegas geboord gaat worden. Megalomane plannen die door de consumenten moeten worden betaald omdat zonder subsidie niet één plan levensvatbaar is.

Ze roepen moord en brand dat chemicaliën een gigantische vervuiling van het grondwater en milieu tot gevolg hebben.

Het is deze milieubewegingen kennelijk ontgaan dat, wanneer er over enkele jaren pas daadwerkelijk naar schaliegas geboord gaat worden er geen giftige toevoegingen meer gebruikt worden. Een bedrijf als ExxonMobile heeft naar aanleiding van proefboringen in Duitsland gezegd dat het al dit jaar de beschikking heeft over niet giftige toevoegingen die dus absoluut ongevaarlijk zijn voor het grondwater en het milieu.

Volgens Juan Carlos Muñoz-Conde van de Spaanse vereniging van olie- en gasbedrijven Aceip is fracking een duurzame techniek en behoort Spanje tot de landen die ‘de meeste garanties bieden op het gebied van milieubescherming’. De belangen zijn groot. In hun rapporten wijzen ingenieurs en de industrie op de ‘duizenden arbeidsplaatsen’ die de schaliegaswinning kan opleveren in een land waar de werkloosheidsgraad nu bijna 27 procent is. Verder benadrukken zij het gunstige effect op de betalingsbalans en de concurrentiepositie van het land.

In de afgelopen vijf jaar zijn in Spanje ruim 70 vergunningen uitgegeven voor proefboringen naar schaliegas. Een veertigtal nieuwe aanvragen is nog in behandeling. De grootste voorraden schaliegas liggen in de noordelijke regio’s Baskenland, Cantabrië en Catalonië. Volgens de ramingen van de industrie gaat het om 2500 miljard kubieke meter. Bovendien zou de Spaanse bodem ook nog eens twee miljard vaten niet-conventionele olie bevatten.