De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-091 Shell zet voorlopig niet in op schaliegas in Nederland

Shell zet voorlopig niet in op schaliegas in Nederland

Woensdag 20 maart 2013

Shell heeft geen interesse in Nederlands schaliegas. Wanneer het bedrijf kijkt waar het aantrekkelijk is naar schaliegas te boren, komt het niet uit in ons land. Dat zei president-directeur Shell Nederland Dick Benschop gisteren.

Hij deed zijn uitspraken tijdens een toelichting op de jaarlijkse toekomstscenario’s, vergezichten over hoe het energielandschap er tot aan het jaar 2100 uit komt te zien. Hij beklaagde zich daarbij over het energiebeleid in Europa, dat volgens hem duurzaamheid juist tegenwerkt. „Het energiebeleid is in crisis, het gebruik van gas wordt weer vervangen door veel meer vervuilende kolen.”

Natuurlijk spreekt Shell hier uit eigen belang omdat het bedrijf vol heeft ingezet op gas, dus aardgas, schaliegas en LNG. Kolen passen niet in dit straatje.

Maar dit is toeval zegt Benschop: “Het is van essentieel belang dat het gebruik van gas in plaats van kolen weer een speerpunt wordt. Dit is gewoon een geval van algemeen belang dat overeenkomt met bedrijfsbelang.”

Waar de hausse aan schaliegasprojecten van de VS zelfs een gasexporteur heeft gemaakt, schat Shell de kansen voor Europa op dat gebied een stuk lager in.
Benschop zegt: „Tot nu toe zijn er minder dan tien putten ontwikkeld.” Volgens Benschop  is Shell nog aan het kijken hoe aantrekkelijk de voorwaarden zijn om schaliegas te winnen. Voor Nederland zijn er op dat gebied geen plannen, zeker omdat ons land nog genoeg ’regulier’ gas heeft.

„Natuurlijk neemt de hoeveelheid gas in Nederland en Europa af, maar tot 2070 komt er nog genoeg uit de grond.”

Het concern heeft wel schaliegasprojecten in onder andere de VS, China en Canada, en is twee maanden geleden begonnen in de Oekraïne, waar het een contract ter waarde van $ 10 miljard heeft afgesloten.

De reden dat Shell voorlopig niet in Nederland of andere landen in de EU wil boren is omdat de meeste concessies al vergeven zijn en wellicht is Shell in Nederland bang voor demonstraties van tegenstanders van het boren naar schaliegas.