De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-092 Argentijnse biodieselexport gehalveerd

Argentijnse biodieselexport gehalveerd

Donderdag 21 maart 2013

Argentinië heeft in januari en februari 155.000 ton biodiesel geëxporteerd, bijna 50 procent minder dan een jaar geleden. De exportvolumes zullen nog maanden lager dan voorheen blijven. Dat meldt het Duitse analistenbureau Oil World. De dalingen zijn gevolg van de continue dreiging van een handelsoorlog met de Europese Unie.

Argentinië nationaliseerde eerder de Argentijnse dochter van de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Spanje protesteerde en legde de import van biodiesel uit Argentinië aan banden. De Europese Commissie registreert sinds dit jaar de import van biodiesel uit Argentinië en Indonesië vanwege de verdenking van “dumping”, een praktijk waarbij in het buitenland onder kostprijs wordt verkocht.

Inmiddels heeft Spanje de import van biodiesel weer toegestaan uit angst voor repercussies van de WTO. Spanje is van oudsher verreweg de grootste afnemer van Argentijnse biodiesel. Bedrijven in de EU blijven echter de Argentijnse producten schuwen uit vrees dat de monitoring van de EC leidt tot nieuwe handelssancties vanuit de EU. Argentinië beschuldigt de EU van protectionisme.

Het gevolg van de dalende uitvoer van biodiesel is dat Argentinië minder soja is gaan verwerken in biodiesel en meer soja-olie rechtstreeks uitvoert. De marges op de uitvoer van deze grondstof liggen lager. De uitvoer van soja-olie is opgelopen van 150.000 ton in januari naar 230.000 ton in februari. Met name China is in de markt.

Volgens een analyse van de Rabobank bevindt ook de Braziliaanse biodieselmarkt zich in het slop. In Brazilië liggen de productiekosten voor biodiesel hoger. Het land is gericht op de productie van bio-ethanol op basis van suikerriet. Het belastingregime is in Brazilië minder voordelig terwijl logistiek minder goed functioneert en meer kost. Daar komt bij dat de bijmengplicht in Brazilië minder volume eist dan in Argentinië.