De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-097 Shell: investering in schaliegas China

Shell: investering in schaliegas China

Dinsdag 26 maart 2013

Shell gaat $ 1 miljard, zo’n € 775 miljoen, investeren in de winning van schaliegas in China. Dat zei Shell-topman Peter Voser vandaag in Peking. Voser maakte niet bekend wanneer en over wat voor termijn Shell de investering gaat doen en hoeveel gas het bedrijf denkt uit de grond te kunnen krijgen. Shell heeft inmiddels toestemming voor de winning van schaliegas verkregen in het Fushun-Yongchuan blok, een gebied van circa 3500 vierkante kilometer, zo maakte het bedrijf bekend. Shell doet de exploratie in samenwerking met het Chinese staatsbedrijf CNPC.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want China heeft – op basis van eigen onderzoek – een gigantisch potentieel aan ‘technisch realiseerbaar’ schaliegas: 1275 biljoen kubieke meter

In totaal heeft Shell in China zes contracten gesloten voor de gezamenlijke winning van schaliegas. Shell en CNPC hebben vorig jaar al 24 bronnen geboord en willen daar dit jaar nog 14 aan toevoegen, liet een woordvoerder van het bedrijf vorig jaar al weten.

Voordelen

Het gasverbruik in China is nu 20 miljard kuub gas per jaar en dit verbruik zal toenemen tot 230 miljard kuub gas in 2015. Volgens de overheid zullen in 2015 250 miljoen stadsbewoners, oftewel achttien procent van de bevolking, gas als voornaamste energiebron gaan gebruiken. Shell-topman Voser ondersteunt het beleid van China om meer gas te gaan winnen als onderdeel van haar toekomstige energiemix. Voser: “Dit is de juiste energiebron voor de langere termijn voor China, omdat het minder CO2 uitstoot dan kolen en olie”.

Potentieel

China heeft een reusachtig potentieel aan schaliegasvelden voorhanden: 1275 biljoen kubieke meter aan ‘technisch realiseerbaar gas’. Dit is twaalf keer zoveel als het conventionele gas in het land. En het is bijna vijftig procent meer dan de 862 biljoen kubieke meter dat in de VS ligt. In 2015 wil China zo’n 6,5 miljard kubieke meter aan schaliegas in eigen land gewonnen hebben. Eind 2012 waren er nog maar ‘slechts’ tachtig putten geboord in het land.

Export schaliegas VS

De Shell bestuurder zei ook dat hij verwacht dat de Verenigde Staten al aan het einde van dit jaar 50 tot 60 miljoen kubieke meter schaliegas zullen kunnen exporteren. Dat is z’n 10 procent van de huidige markt voor de grondstof.