De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-103 Geen garanties over windmolens Dalfsen

Geen garanties over windmolens Dalfsen

Zaterdag 6 april 2013

De provincie Overijssel wil Dalfsen ontzien als het om de plaatsing van nog meer windturbines gaat, maar sluit niets uit.

De politiek in Dalfsen debatteert maandag 15 april over het ingediende verzoek van Nieuwleusen Synergie. In eerder stadium gaven de Dalfser politici aan nog eenmaal nieuwe windmolens toe te staan, mits de bevolking kan profiteren van de opbrengsten.

Met de permissie voor de turbines hoopt de raad af te zijn van de eisen van de provincie Overijssel, die een doelstelling van 80MW heeft te halen en het Dalfser grondgebied daar ruimschoots voor gebruikt. Maar helemaal uitsluiten dat Dalfsen in de toekomst wordt ontzien doet het college van burgemeester en wethouders niet, zo blijkt onder het kopje ‘risico’s’ in het raadsvoorstel.
“Er is geen keiharde garantie dat met plaatsing van drie extra windturbines de gemeente Dalfsen in de toekomst geheel gevrijwaard blijft van verdere plaatsing van windturbines”, zo schrijft het college, om daarna te verwijzen naar een brief van Overijssel. “Hiervoor zet de provincie zich wel uitdrukkelijk in, zoals in de brief te lezen is.”

Geluid- en gezondheidsklachten

De stichting Dalfsen tegen Windmolens heeft zichzelf opgeheven, maar blijft een tegenstander van windturbines in het buitengebied van Nieuwleusen.

Met de sympathieke ideeën van Nieuwleusen Synergie is niets mis, zo stelt Hans van Zanten, maar desondanks ziet het bestuurslid van de opgeheven stichting Dalfsen tegen Windmolens de twee à drie nieuwe turbines liever niet verschijnen. “We hebben een goed gesprek gevoerd met de coöperatie, maar goed, dat heeft uiteraard niet geresulteerd in het stopzetten van de plannen. Volgens ons is er door de politiek echter ooit gezegd dat ‘genoeg, genoeg is’. Daar houden we ons aan vast.”

De afgelopen decennia, de discussie loopt al een tijdje, werden argumenten als ‘verloedering van het landschap’ en het ‘exploderen van vleermuizen’ regelmatig aangevoerd. Evenals de effecten die slagschaduw – de zwarte vlek van de wieken die om de seconde over het behang scheert – en geluidshinder op de gezondheid hebben. Volgens Van Zanten, die aan de Koedijk onder de rook van de molens woont, heeft onderzoek in Zuid-Europa die gevolgen andermaal en onomstotelijk bewezen: windmolens zorgen voor verstoring van het slaappatroon met oververmoeidheid, concentratieverlies en depressies tot gevolg.