De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-107 242.000 banen in EU zonne-industrie op de tocht

242.000 banen in EU zonne-industrie op de tocht

Zaterdag 13 april 2013

Mogelijk verdwijnen er honderdduizenden banen in de Europese zonne-industrie door een geplande importheffing op Chinese zonnepanelen.  De Europese Commisie zou de importheffing willen invoeren om een einde te maken aan het ‘dumpen’ van goedkope Chinese panelen op de Europese markt. Bij 60 procent importheffing gaat dat ten koste van 242.000 banen in een jaar, zo is berekend.

Met de heffing wil de commissie de Europese producenten juist beschermen tegen de Chinese concurrentie. Er zijn hier echter amper nog zonnepanelenproducenten, maar is er meer werk in de industrie daaromheen, zoals import en installatie. Duurdere panelen kunnen die werkgelegenheid in gevaar brengen.

Duizend Europese bedrijven schreven gezamenlijk een brief naar de Europese Commissie om te voorkomen dat de heffing wordt ingevoerd. Die besluit daar in juni over.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is meer te spreken over de heffing. “We hebben wereldwijd afgesproken dat er niks mis is met handel en concurrentie. Maar als er inderdaad sprake van dumping blijkt, dan moet dit stoppen.”

Uit een zogeheten ‘proportionaliteitstoets’ moet volgens haar blijken of de maatregel de EU niet meer zal kosten dan zal opleveren, bijvoorbeeld door het verdwijnen van banen.

Maar de handel vindt die toetsing niet genoeg. Er is nu al paniek op de markt door de aangekondigde heffing. Het duurt namelijk een aantal weken voordat een Chinese bestelling in Europa arriveert en bedrijven durven uit angst voor de maatregel nu al niets meer te bestellen.

Handelaren zijn bang dat ‘van eind mei tot diep in juni’ geen panelen meer beschikbaar zijn en importeurs en installateurs daardoor werkloos thuis zitten.