De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-111 Groen licht voor zoektocht naar steenkoolgas in Belgisch Limburg

Groen licht voor zoektocht naar steenkoolgas in Belgisch Limburg

Maandag 22 april 2013

Limburg Gas, een joint venture van het Australische Dart Energy en de Limburgse mijneigenaar NV Mijnen, heeft van de Vlaamse regering een vergunning gekregen voor de zoektocht naar steenkoolgas. Zes jaar lang heeft Limburg Gas het alleenrecht de mijnen in het Kempisch Bekken te onderzoeken. In de vergunning zitten geen proefboringen vervat. Als Limburg Gas die stap wil zetten, dan moet het een nieuwe vergunningsaanvraag indienen.

Het onderzoek richt zich naar een oppervlakte van 363 vierkante kilometer onder diverse gemeenten, waaronder Genk, Hasselt en Maasmechelen. De wetenschappers van Limburg Gas willen steenkoolgas vinden dat op een eenvoudige wijze gewonnen kan worden. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege benadrukt dat er geen fracking aan te pas zal komen. “Voor het winnen van steenkoolgas wordt een andere, veel minder milieubelastende techniek gebruikt: door het afpompen van het formatiewater en de hieruit volgende drukverlaging, komt het gas van de kolen op natuurlijke wijze vrij”, legt de minister uit. Ze benadrukt dat steenkoolgas niet hetzelfde is als schaliegas.

Steenkoolgas in België

Steenkoolgas in België

De eerste twee jaar van het opsporingsonderzoek bestaan uit een boekenstudie van de plaatselijke geologie en omgeving. Pas nadat de ondergrond verkend is, zal Limburg Gas op zoek gaan naar een geschikte lokatie voor een proefboring. Als die gevonden wordt, zal het bedrijf een vergunning aanvragen voor een verticale kernboring om het steenkoolgasvolume te meten en de eigenschappen van de steenkoollagen te bepalen. Als dan blijkt dat steenkoolgas interessant is, kan Limburg Gas een proefinstallatie bouwen.

Ook in de Achterhoek in Nederland bevindt zich naar verwachting een grote hoeveelheid steenkoolgas. Het is nog niet bekend of dat via dezelfde manier als in België gewonnen kan worden.