De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-115 Energie industrie ontwikkelt niet giftige fracking vloeistoffen

Energie industrie ontwikkelt niet giftige fracking vloeistoffen

Donderdag 25 april 2013

De olie- en gasindustrie ontwikkelt in hoog tempo niet toxische vloeistoffen in een poging de negatieve sfeer rond verhalen over besmetting van het grond- en/of drinkwater bij het boren naar schaliegas definitief de kop in te drukken.

Begin 2012 werden de eerste signalen zichtbaar dat de industrie die zich met het fracken bezig houdt, naar middelen zocht om de kritiek op het boren naar schaliegas te verminderen.

Deze website heeft het afgelopen jaar in een tiental artikelen herhaaldelijk gewezen op het feit dat er inmiddels volkomen ongevaarlijke en niet giftige toevoegingen zijn ontwikkeld, maar de milieubeweging bleef desondanks halsstarrig volhouden dat het grondwater verontreinigd zou worden door het op grote schaal toepassen van chemicaliën die samen met zand en water onder hoge druk in de grond zouden worden gespoten in een poging het publiek op het verkeerde been te zetten. Immers, als het publiek maar denkt dat er veel gif wordt gebruikt, zo is de mening van de milieubeweging, dan is het draagvlak om naar schaliegas te boren ook klein en zal de overheid mogelijk afzien van het geven van toestemming om proefboringen te verrichten.

Inmiddels werken enige tientallen bedrijven aan de ontwikkeling van fracking vloeistoffen die zijn samengesteld uit grondstoffen die alleen in de voedingsindustrie als ingrediënten worden gebruikt en volstrekt gifvrij zijn.

CleanStim

CleanStim vloeistof

Een monster CleanStim vloeistof. Een medewerker van de fabrikant heeft er een slokje van genomen om aan te tonen dat de vloeistof volkomen ongevaarlijk is.

De bekendste toevoeging is inmiddels CleanStim, een volledig gifvrije toevoeging die ook nog eens voor 100% biologisch afbreekbaar is en een uitstekende milieuprestatie heeft in vergelijking tot de traditionele chemische formules. Het gebruik van ingrediënten uit de voedingsindustrie zorgt voor een extra veiligheidsmarge voor mensen, dieren en het milieu in het onwaarschijnlijke geval dat zich een incident bij het boren voordoet.
De CleanStim vloeistof is samengesteld uit onder andere een geleermiddel en een antiklontermiddel. Voor het gebruik bij het fracken wordt CleanStim op de boorplaats met water gemengd.
Naast de voordelen voor het milieu biedt CleanStim uitstekende prestaties in termen van pompbaarheid, het transporteren van het schaliegas en behoudt de vloeistof in de praktijk na 24 uur gebruik nog steeds z’n transportvermogen bij hoge druk en temperaturen van meer dan 100 graden.
CleanStim heeft inmiddels bij proefboringen bewezen dat het de wrijving van water in het schaliegesteente ook sterk vermindert.

ExxonMobile

Het bedrijf ExxonMobile gaat dit najaar in Nedersaksen proefboringen naar schaliegas verrichten met CleanStim als toevoeging aan het water. Volgens milieudeskundigen in de VS is CleanStim de doorbraak op het gebied van fracken en kan het volledig veilig worden gebruikt.
Duitse milieu-organisaties zijn nog terughoudend in hun commentaar maar zijn geneigd, gezien de absoluut ongevaarlijke eigenschappen van CleanStim, de proefboringen op die voorwaarden niet tegen te houden.

Nederland

In ons land wordt tot op de dag van vandaag door de milieubeweging met hand en tand gestreden tegen het boren naar schaliegas en wordt de bevolking in de gebieden waar concessies zijn verleend om proefboringen te doen, zand in de ogen gestrooid en bang gemaakt dat hun drinkwater besmet zal raken door het gebruik van grote hoeveelheden chemicaliën. Lokale politici doen maar wat al te graag mee met deze zandstrooierij en bangmakerij in een ultieme poging de bevolking bang te maken.

We zijn er stellig van overtuigd dat het boorbedrijf Cuadrilla vanaf volgend jaar ook de gifvrije toevoegingen zal gebruiken bij de proefboringen naar schaliegas in Nederland.

De milieubeweging zal voortaan met legitieme argumenten moeten komen om het boren naar schaliegas te voorkomen. Nu er vanaf deze zomer in de EU geen chemicaliën meer worden gebruikt, maar volledig gifvrije en ongevaarlijke toevoegingen die in de voedingsindustrie worden gebruikt, vervalt het argument dat het grond- en/of drinkwater zal worden verontreinigd en wordt 90% van alle discussies over schaliegas in de kiem gesmoord.