De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-118 Minister Kamp: gemeenten kunnen zich ‘schaliegasvrij’ verklaren wat ze willen

Minister Kamp: gemeenten kunnen zich ‘schaliegasvrij’ verklaren wat ze willen

Maandag 29 april 2013

Gemeenten die zichzelf ‘schaliegasvrij’ verklaren en zo laten weten dat ze er niet op zitten te wachten dat in hun gebied geboord gaat worden naar onconventioneel gas, moeten serieus genomen worden maar hebben het niet voor het zeggen. Dat zei VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) vorige week woensdag in het energiedebat in de Tweede Kamer. Door het hele land hebben tientallen gemeenten zichzelf tot schaliegasvrij uitgeroepen.

Minister Kamp trok de vergelijking met de aardgaswinning die in Groningen bij het Slochterenveld al tientallen jaren plaatsvindt en die welvaart en werkgelegenheid heeft opgeleverd. Als de regering destijds om toestemming had gevraagd aan lokale overheden was het er misschien ook nooit van gekomen, hield Kamp de Kamer voor. Gemeenten worden niet gediskwalificeerd, want zij hebben een rol te spelen bij bestemmingsplannen voor hun gebied, maar het is het rijk dat over gaswinning besluit, maakte Kamp duidelijk. “Niet iedere gemeente kan zeggen: het gaat wel of niet door.”

De discussie over het al dan niet aanboren van schaliegas, waarbij de gasdragende leisteenlagen in de bodem gekraakt moeten worden, was vorige week woensdag een belangrijk thema in het energiedebat, omdat PVDA-Kamerlid Jan Vos van tevoren had gezegd dat schaliegaswinning wat hem betreft een optie is als het bewezen schoon en veilig kan. Hij wil het onderzoek dat EZ nu laat uitvoeren naar schaliegas eerst afwachten. “Schaliegas is geen panacee, maar ook geen hel en verdoemenis”, stelde Vos.

Minister Kamp liet zich eerder positief uit over de optie om schaliegas te winnen, maar hij stelde zich in de Kamer nuchter op. “Schaliegas zit nu eenmaal in onze bodem, naar ‘t schijnt”, aldus de minister, die zich bij de feiten hield door te stellen dat dat pas hard gemaakt zou kunnen worden door een eventuele proefboring.

Verschillende Kamerleden wierpen minister Kamp voor de schoenen dat na de drinkwaterbedrijven ook de Nederlandse bierbrouwers zich kritisch hebben uitgelaten over schaliegaswinning. Immers: voor het brouwen van een biertje is schoon drinkwater ook van belang. “De minister wil toch niet de geschiedenis ingaan als degene die de drooglegging van Nederland op zijn geweten heeft”, daagde Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren Kamp uit, die deze opmerking met een brede lach beantwoordde.