De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-119 Energy Academy Europe in China op zoek naar schaliegaskennis

Energy Academy Europe in China op zoek naar schaliegaskennis

Dinsdag 30 april 2013

Energy Academy EuropeDe Energy Academy Europe (EAE) gaat een samenwerking aan in China op het gebied van CO2-afvang en -opslag en onderzoek naar schaliegas. De onderwijsinstelling heeft hiertoe twee intentieovereenkomsten getekend met Shaanxi Yanchang Petroleum Group Co. en het Shaanxi Provincial Institute of Energy Resource and Chemical Engineering. De samenwerking moet een opmaat zijn tot meer internationale partnerschappen.

“Energie is mondiaal en China is evident een van de grotere spelers”, aldus Noé van Hulst, directeur van de instelling. De EAE hoopt met de overeenkomsten in Shaanxi vooral kennis op te doen naar de gevolgen die het winnen van schaliegas en ondergrondse CO2 opslag met zich meebrengen.

In Nederland is het boren naar schaliegas en ondergrondse CO2-opslag nog omstreden. “We willen hier eerst precies weten wat de gevolgen zullen zijn van het winnen van schaliegas, en CO2-opslag. In China hebben ze daar inmiddels al veel ervaring mee”, aldus een woordvoerder van de EAE.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep minister Henk Kamp van Economische Zaken vorige week op om een “topberaad” te organiseren, omdat chemiebedrijven in Nederland bezorgd zijn over gevolgen die internationale ontwikkelingen rond schaliegas op hun activiteiten hebben.

VNO-NCW wees er in de oproep aan Kamp op dat in de Verenigde Staten een schaliegasrevolutie aan de gang is, waardoor gas relatief goedkoop beschikbaar is. In Nederland en ook elders in Europa is het nog onduidelijk of er werk gemaakt zal worden van het aanboren van eventuele schaliegasvoorraden.

Om meer kennis op dit gebied te vergaren zal de Energy Academy meer internationale samenwerkingen aangaan, onder meer in het Midden Oosten, Azie en de Verenigde Staten. De samenwerking in China is nog maar het begin, aldus directeur Van Hulst.

Meer over de Energy Academy Europe (EAE) en zijn directeur, Noé van Hulst, die zijn mening over schaliegas niet onder stoelen en banken steekt, in ons artikel Groningen krijgt de Europese Energie Academie